KINESKI ŠAMAR BAJDENU: Poslao visoku delegaciju na Tajvan, kineska flota opkolila ostrvo

Tanjug

14. 04. 2021. u 08:47

SAMO nekoliko sati uoči današnjeg dolaska bivših visoki zvaničnika američke administracije u Tajpej, čija poseta bi trebalo da pošalje poruku predsednika SAD DŽo Bajdena da je posvećen Tajvanu i demokratiji u toj zemlji, Kina je saopštila da nedaleko od Tajvana izvodi "borbene vežbe".

КИНЕСКИ ШАМАР БАЈДЕНУ: Послао високу делегацију на Тајван, кинеска флота опколила острво

Foto: EPA

Zvanični Tajpej se u nekoliko navrata žalio na kinesko vojno prisustvo i izvođenja vojnih vežbi, tokom kojih su kineski ratni avioni često nedozvoljeno ulazili u vazdušni prostor Tajvana, navodi Rojters.

Poslednji takav slučaj dogodio se u ponedeljak, kada je ukupno 25 kineskih borbenih aviona, među kojima i bombarderi sposobni da nose nuklearne bombe, ušlo u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, prenosi agencija.

Predstavnica kancelarije za Tajvan kineskog nacionalnog saveta Ma Ðiaoguang, izjavila je da vojni manevri kineske armije predstavljaju odgovora na provokacije i mešanje stranih oružanih snaga na Tajvanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

prellee

14.04.2021. 10:07

US administracija teško prihvata da više nisu jedina sila kao 90 godina prošlog vijeka. Usto Tajavan nikako ne prihvata ruku Kine da se ponovo ujedine i da ih nikakva strana sila ne može zaštiti od Kine, ako dojde do rata. Rat US odgovara a ne mir. Nadati se da to oni dobro razumiju. Prošlo je virijeme kad se US uvijek podvijao rep.