PRETNJE NA GRANICI RUSIJE: Šojgu - SAD i NATO glavne snage koncetrišu na Baltiku i Crnom Moru

Novosti online

13. 04. 2021. u 15:40

SJEDINJENE Američke Države i NATO prebacuju svoje snage ka granicama evropskog dela Rusije, glavni borbeni potencijal im je na Baltiku i u Crnomorskom regionu, upozorio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

ПРЕТЊЕ НА ГРАНИЦИ РУСИЈЕ: Шојгу - САД и НАТО главне снаге концетришу на Балтику и Црном Мору

Foto: Depositphotos/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

„Sada američke snage prebacuju iz kontinentalnih delova severne Amerike preko Atlantika u Evropu. U Evropi se snage premeštaju ka ruskim granicama. Glavne snage koncentrišu se crnomorskom regionu i baltičkom regionu“, rekao je Šojgu na sastanku u Severomorsku.

Prema njegovim rečima pored granica Rusije biće ukupno razmešteno 40.000 vojnika i 15.000 jedinica naoružanja i tehnike, uključujući stratešku avijaciju.

Foto: Tanjug/AP

RUSIJA ODGOVARA NA PRETEĆE AKTIVNOSTI NATO-A

Ministar je istakao da Rusija preduzima mere kao odgovor na preteće vojne aktivnosti NATO-a, vežbe jedinica kombinovanih snaga i vazdušno-desantnih snaga pokazale su punu spremnost trupa.

"Kindžal" torpedo jači od najvećih brodova / Foto Ministarstvo odbrane RF

„Reagujući na preteće vojne aktivnosti Alijanse, preduzeli smo odgovarajuće mere. U okviru kontrolnih mera i vežbi tokom zimskog perioda obuke izvršena je iznenadna provera borbene gotovosti trupa Zapadnog i Južnog vojnog okruga“, rekao je Šojgu.

Ministar je dodao da je Severna flota sposobna da se efikasno suprotstavi postojećim izazovima i pretnjama Rusije na Arktiku.

„Za jačanje odbrambene sposobnosti Ruske Federacije i zaštitu njenih nacionalnih interesa na Arktiku, Ministarstvo odbrane sistematski radi na povećanju borbene sposobnosti Severne flote. Flota se oprema savremenom vojnom tehnikom prilagođenom za upotrebu u surovim klimatskim uslovima. Aktivno se izvodi borbena obuka i sprovode razne istraživačke aktivnosti“, precizirao je Šojgu.

On je podsetio da je prošle nedelje završena složena arktička ekspedicija „Umka 2021“.

„Teško je preceniti značaj. Prvi put u istoriji sovjetske podmorničke flote, ruske flote, istovremeno su ispod leda izašle tri nuklearne podmornice“, istakao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, „značajna pažnja se poklanja poboljšanju arktičke infrastrukture“.

Foto: EPA

Za tri nedelje prebačene dve armije i tri jedinice

Oružane snage Rusije su za tri nedelje uspešno prebacile dve armije i tri jedinice vazdušno-desantnih snaga na zapadne granice, dodao je Šojgu.

Ministar je naglasio da su „trupe pokazale punu gotovost i sposobnost da izvršavaju zadatke kako bi osigurale vojnu bezbednost zemlje“.

„U ovom trenutku su ove jedinice i formacije angažovane na vojnim vežbama. Sve aktivnosti provere planirane su da se završe u naredne dve nedelje“, dodao je ministar.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Gonzo

17.04.2021. 15:45

Nisam Rusofil, ali ove kauboje treba zaustaviti. Turska je instalirala raketnu zaštitu S-400, time je pokazala da indirektno u Siriji SAD i NATO nemaju nadmoč. Ameri nisu smeli ni da "prdnu", jer su u mediteranu su Nula.