ITALIJA SE VRAĆA U NARANDŽASTU ZONU: Bez većih popuštanja mera, ugostitelji najavili veliki protest

Milica Ostojić - Rim

12. 04. 2021. u 15:01

ZVUČI ohrabrujuće vest da se Italija u velikoj meri vraća u tzv. narandžastu zonu, što znači i manje restrikcija.

ИТАЛИЈА СЕ ВРАЋА У НАРАНЏАСТУ ЗОНУ: Без већих попуштања мера, угоститељи најавили велики протест

Foto: Tanjug/AP

Četiri regiona od dvadeset ostaju u crvenoj zoni, gde će i dalje biti sve zatvoreno i ograničena sloboda kretanja, osim u slučaju kupovine osnovnih potrepština.

Tehničko-naučni Komitet će zasedati svakoga dana, procenjivati situaciju na nacionalnom nivou i donositi izveštaje svakog petka o izmeni situacije kako bi usledilo postepeno otvaranje shodno kretanju pandenije, jer se u međuvremenu povećava broj vakcinisanih, što je bilo u velikom zastoju.

Ako se smanji broj pozitivnih, otvoriće se, ali tek krajem aprila ili početkom maja, barovi, restorani samo za ručak i za one koji su rezervisali mesta, možda bioskopi i pozorišta, ali opet samo za one koji su primili obe doze vakcine ili imaju negativan test ne stariji od 48 sati. Takav postepeni ritam jeste neophodnost po Ministarstvu za Zdravlje, jer je kretanje novog engleskog soja, koji je već sedmicama dominantan u Italiji, najveća nepoznanica.

Ići će se sporo sa otvaranjem, od danas u šesnaest regiona počinju sa radom frizeri, estetski centri, prodavnice.

- Sporo otvaranje da ne bi došlo više do zatvaranja - to je cilj ovakvih mera i Dekreta koji ističe 30. aprila.

Kao primer kako se može pogrešiti u brzom otvaranju služi Sardinija, koja je dve sedmice uživala blagodeti tzv.belog regiona sa malim brojem pozitivnih na dnevnom nivou, a sada je direktno prešla u crvenu zonu, svet se opustio i pandemija je zakoračila ogromnim korakom.

Do kraja aprila bi trebalo da bude vakcinisano i svo najosetljivije stanovništvo, ono preko 80 godina.

Zabrana kretanja stanovništva iz regiona u region čitavog aprila ostaće na snazi, policijski čas od 22 sata do 5 ujutru.

Cilj Vlade je da se 3. maja vrate svi u školu kako bi u junu završili školsku godinu u učionicama.

Najava da ako se otvore restorani, biće to samo za ručak do 16 sati i na otvorenom, izazvala je žestoke proteste vlasnika restorana, koji su već i započeli proteklih dana, a danas je najavaljen ogroman protest sa 130 autobusa koji su krenuli ka Rimu, ali koje će policija zaustaviti izvan grada. Protesti se odvijaju pod sloganom “Moram da radim da bih živeo”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna