TRI SCENARIJA RATA RUSIJE I UKRAJINE: Bivši izraelski obaveštajac o mogućem sukobu - sve opcije vode ka jednom ishodu

Novosti online

11. 04. 2021. u 15:34

BIVŠI izraelski obaveštajac i politikolog Jakov Kedmi rekao je u intervjuu za Ukraina.ru da će Kijev, ako započne rat u Donbasu, to biti poslednji rat za ukrajinsko rukovodstvo.

ТРИ СЦЕНАРИЈА РАТА РУСИЈЕ И УКРАЈИНЕ: Бивши израелски обавештајац о могућем сукобу - све опције воде ка једном исходу

Foto: EPA/Printscreen

Ne samo zemlje NATO-a, već i sami Ukrajinci neće se boriti za Ukrajinu, jer više od polovine stanovništva zemlje ne podržava ono što se dešava, smatra on.

Kedmi trenutnu američku pomoć Ukrajini smatra simboličnom. Kupovina protivtenkovskog oružja i dronova ne menja suštinski situaciju. Stoga je Zelenski primoran da se aktivnije koristi propagandom.

- Prodaje svom narodu laž da će ih sutra NATO prihvatiti i konačno udovoljiti njihovim molbama da se Ukrajina pridruži NATO-u i da će sa Ukrajinom sve bita u redu! - kaže politikolog.

Kedmi je takođe izložio tri scenarija za tok mogućeg rata u Donbasu. Prva - najneverovatnija - da ukrajinska vojska pređe u ofanzivu. Vladimir Putin je već izjavio da Rusija neće dozvoliti da Donbas „padne“.

- Pokušaj započinjanja neprijateljstava može dovesti u pitanje postojanje države Ukrajina - kaže stručnjak.

- Druga opcija je da DPR i LPR odbiju napad i pređu u ofanzivu. To može da se pretvori u pešačenje do Odese i Dnjestra.

Treća opcija: započinje sukob, korpus se kreće, a Ukrajina počinje da koristi rakete i avione. Sve je isto, samo mnogo brže, jer se to u Rusiji neće tolerisati - dodao je Kedmi.

Smatra da sve tri opcije imaju jedan rezultat: kraj rata u regionima Dnjepra i Dnjestra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miki Zg

11.04.2021. 16:10

Vidite sve tri opcije su u igri sada jer SAD-e gura Ukrajinu u rat s Rusijom ,a ne u pregovore .Pozadina je završetak plinovoda Sjeverni tok 2 ,jer ako bude rata Zapad uvodi nove i nove sankcije Moskvi i nema ništa od toka .Ameri prodaju svoj skuplji plin iz škriljevaca svojim vjernim EU slugama ,a što će izginuti Ukrajinci ,koga to briga !