OGLASILA SE EK ZBOG INCIDENTA U ANKARI: Ursula fon der Lajen je bila vidno iznenađena (VIDEO)

Tanjug

07. 04. 2021. u 13:15

ОГЛАСИЛА СЕ ЕК ЗБОГ ИНЦИДЕНТА У АНКАРИ: Урсула фон дер Лајен је била видно изненађена (ВИДЕО)

Foto: EPA

EVROPSKA komisija saopštila je danas da je predsednica Ursula fon der Lajen bila "vidno iznenađena" rasporedom sedenja tokom jučerašnjih razgovora sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom u Anakri, ali da joj je prioritet bila suština razgovora o odnosima EU i Turske, a ne protokol.

Na jučerašnjem sninmku iz Ankare vidi se da je protokol obezbedio dva centralna mesta za predsednike Evbropskog saveta, Šarla Mišela i turskog predednika Erdgana, dok je predsednica EK, Ursula fon der Lajen, vidno zbunjena, smeštena na sofu sa strane.

- Teško je oceniti zašto joj je bilo ponuđeno to mesto za sedenje, ali to je pitanje za turske vlasti koje su odgovorne za organizaciju sastanka - rekao je portparol Komsiije, Erik Mamer.

U Evropskoj komisiji napominju da je protokol za predsednike Evropskog saveta i Evropske komsije isti i da je "normalno" da se isto tretiraju prilikom poste stranoj zemlji.

- Predsednica je ipak odlučila da učestvuje u razgovorima i da prioritet suštini u odnosu na prokol. Istovremeno, tražila je od svog tima da osigura da se takav propust ne desi u budućnosti - kaže Mamer.

Grupa Evropske narodne partije, koja predstavlja najjaču i najstariju političku grupaciju u Evropskom parlamentu, uključujući i predstavnike nemačke CDU iz koje dolazi i sama fon der Lajen, poručuje da bi "nekoga trebalo da bude sramota" što predsednica EK nije dobila "odgovarajuće mesto u Erdoganovoj palati".

- Žene zaslužuju isto priznanje kao i njihove muške kolege - poručili su poslanici Evropske narodne partije.

Mišel i Lajen su nakon jučerašnjih razgovora u Ankari poručili da je EU u odnosiima sa Turskom "spremna da ponudi pozitivnu agendu, za ekonomsku saradnju, migracije, ljudske odnose i mobilnost", i da se nadaju da će da će Turska iskoristiti ovu priliku.

Fon der Lajen je naglasila da će EU nastaviti da pomaže Ankari u pružanju skloništa izbeglicama ulaganjem u programe za izbeglice, ali i izrazlia zabrinutost zbog povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama i decom.


(Kraj) max/lol

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Otila

07.04.2021. 13:51

Spolja izgleda kao razlika tradicija i kultura. Gošća nudi domaćinu po arsinima EK ono sto njoj od domaćina treba te shodno tome i domaćin nudi gošći mesto po svojim pravilima. Kada nema kod gosce svesti o potrebi ravnopravnosti dveju drzava, odnosno gosce prema domaćinu, tesko je od domaćina dobiti ravnopravnost koju gosca očekuje a tiče se, s razlogom, i ravnopravnosti polova. Kao da domaćin gošći poručuje da se ravnopravno mesto za njegovim stolom treba zasluziti kao sto se i od njega očekuje da ga zasluzi za stolom EU. Ko je tu kome potrebniji taj ce i da se koriguje, samo sto taj Aikido predugo traje pa izgleda kao da svako moze sam.