RASULO SIRIJSKIH POBUNJENIKA: Turci počeli da gube strpljenje sa savezničkim paravojnim formacijama

Novosti online

02. 04. 2021. u 20:48

NEKOLIKO problema i dalje muči Sirijsku nacionalnu vojsku (SNA), glavnog turskog saveznika u Siriji.

РАСУЛО СИРИЈСКИХ ПОБУЊЕНИКА: Турци почели да губе стрпљење са савезничким паравојним формацијама

Foto: Depositphotos/Printscreen

SNA su 2017. godine formirane od brojnih proturskih frakcija. Danas koalicija vlada oblastima koje su okupirali Turci na severu i severoistoku Sirije.

Koalicija je prisutna i u severozapadnom Idlibu.

Divizija Sulejman šah, jedna od najvećih frakcija SNA, je 1. aprila najavila povlačenje iz 1. brigade koalicije. Grupa nije dala nikakvo objašnjenje.

Diviziju Sulejman Šah, osnovanu nekoliko meseci nakon rata u Siriji 2011. godine, predvodi "Abu Amša", čije je pravo ime Muhamed Džasim.

Grupa, koja je učestvovala u svim velikim operacijama pod upravom Turske u Siriji, poznata je po svojim kriminalnim aktivnostima.

Saopštenje Abu Amše posramila je višu komandu SNA koja je brzo reagovala i dala saopštenje u kome  tvrdi da se divizija Sulejman Šah pridružila 2. korpusu. Grupa to tek treba da potvrdi.

Ovaj problem je samo jedan od mnogobrojnih koji muče SNA. Ranije ove nedelje, Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu otkrila je da su turske obaveštajne službe, glavni podržavaoci SNA, prestale da ispalćuju militante.

Na desetine militanata SNA izašlo je na ulicu al-Babu, gradu okupiranom od strane turskih snaga, 1. aprila tražeći svoju isplatu. Ovo pitanje tek treba da bude rešeno.

Nedavni događaji ističu sav neuspeh projekta SNA, koji je trebalo navodno da ujedini sve antivladine snage u Siriji.

Danas je koalicija puko sredstvo koje služi interesu Turske u Siriji. Njene frakcije postale su poznate po svojim kriminalnim aktivnostima.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju