MERKELOVA U NEMILOSTI: Ogroman pad popularnosti nemačke vlade zbog odgovora na pandemiju kovida

D. D. S.

02. 04. 2021. u 16:47

NEMAČKA vlada se uoči Uskrsa suočava se sa velikim gubitkom podrške. Prema najnovijem mesečnom istraživanju "Dojčlandtrenda", Nemci sve manje odobravaju učinak savezne vlade, posebno u borbi protiv pandemije kovida 19, dok zaraza koronavirusom raste širom zemlje.

МЕРКЕЛОВА У НЕМИЛОСТИ: Огроман пад популарности немачке владе због одговора на пандемију ковида

Foto AP

Samo 35 odsto Nemaca je zadovoljno saveznom vladom, dok je čak 64 procenta izrazilo negodovanje prema Berlinu. Ovo je ogromna razlika u odnosu na novembar prošle godine, kada je oko 70 odsto građana izrazilo odobrenje radom Vlade.

Istraživanje je pokazalo da je samo 19 odsto Nemaca zadovoljno saveznim i državnim odgovorom na pandemiju koronavirusa, a 79 odsto je nezadoljno. Još u decembru, javno odobrenje za odgovor na pandemiju kretalo se oko 60 procenata. Nezadovoljstvo dolazi u trenutku širenja zaraze, dok se nemačka vlada bori da primeni efikasnu vakcinaciju.

Merkelova se nedavno izvinila zbog neispravnog petodnevnog plana zaključavanja tokom uskršnjih praznika, ukidajući planove za produžena ograničenja u poslednjem trenutku za ovaj četvrtak i narednu subotu. Preokret je rezultirao pozivima opozicionih stranaka za glasanje o njenoj vladi. Sad je pozvala građane da poštuju pravila distanciranja tokom predstojećeg praznika.

Kako se pandemija pogoršava, Nemci se sve više okreću od Merkeline Hrišćansko-demokratske unije (CDU), pa partija beleži pad podrške od skoro 10 poena od sredine decembra. Prema istraživanju, ako bi se savezni izbori održavali ove nedelje, samo 27 odsto Nemaca bi glasalo za CDU, 22 procengta svoj glas bi dalo za Zelene, a 16 odsto bi izabralo Socijaldemokratsku partiju (SPD).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna