ZAHAROVA OČITALA LEKCIJU EU: Prestanite da prikrivate svoju nesposobnost!

Novosti online

01. 04. 2021. u 19:36

EU bi trebalo da prestane da prikriva sopstvenu nesposobnost da rešava probleme borbe protiv pandemije virusa korona lažima i propagandom o ruskim vakcinama, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ОЧИТАЛА ЛЕКЦИЈУ ЕУ: Престаните да прикривате своју неспособност!

Foto: EPA

- Želela bih još jednom da naglasim, obraćajući se kolegama iz ministarstava spoljnih poslova međunarodnih organizacija, posebno EU: prestanite da prikrivate nesposobnost da rešavate svoje unutrašnje probleme nekakvim agresivnim postupcima Rusije, prestanite da koristite laži kako biste objasnili svojim narodima i svojim građanima zašto ne izlazite na kraj sa tom nesrećom, zajedničkom za sve, zašto koristite čitav niz neprihvatljivih sredstava i metoda – od propagande i dezinformacija do političkog pritiska – zato da biste na bilo koji način izbegli odgovornost za neuspeh u mnogim pravcima - izjavila je Zaharova.

Prema njenim rečima, trenutno se „na prostorima“ Evropske unije primećuje „vakcinalni nacionalizam“, dok je Rusija otvorena za saradnju u borbi protiv zajedničkog problema.

- Nikome ništa ne namećemo, nikoga ni na što ne primoravamo, ali smo otvoreni za saradnju. Spremni smo da na transparentnoj osnovi isporučujemo visoko efikasne i bezbedne vakcine koje je napravila naša zemlja svim zainteresovanim državama - dodala je ona.

Takođe je konstatovala da je negiranje „postojanja“ i mogućnosti ruske vakcine protiv korone – mračnjaštvo.

- Mnogi, od kojih čak neki, nažalost, i u našoj zemlji, smatraju da mi preuveličavamo – pa ne mogu se prosvećeni zapadni funkcioneri u vreme pandemije baviti takvim mračnjaštvom kao što je negiranje postojanja ruske vakcine, dovođenje u pitanje njenih sposobnosti i pritom optuživati Rusiju da ona vodi nekakav vakcinalni rat, ekspanziju, agresiju – a te optužbe se iznose i protiv Rusije, i protiv Kine. E pa mogu - konstatovala je portparol.

Istovremeno je saopštila da namerava da objavi izjave evropskih političara kako bi pokazala kako „vođe zapadnog sveta“ koriste propagandu i nepoštenu konkurenciju u situaciji kada je potrebno da se svet ujedini u rešavanju problema.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron saopštio da se Evropa suočava sa „novom vrstom svetskog rata“ povezanog sa vakcinacijom, a do toga je došlo, između ostalog, i zbog težnje Rusije i Kine da „izvrše uticaj pomoću vakcina“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)