HITNAN ZAHTEV EU OD TURSKE: Brisel traži da Ankare vrati odbijene azilante s grčkih ostrva

D. D. S.

30. 03. 2021. u 14:05

UOČI sastanka najviših zvaničnika EU sa liderom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Brisel traži od Ankare da se pridržava sporazuma iz 2016. godine i vratiti odbijene azilante sa grčkih ostrva.

ХИТНАН ЗАХТЕВ ЕУ ОД ТУРСКЕ: Брисел тражи да Анкаре врати одбијене азиланте с грчких острва

Foto: Tanjug/ AP

Zvaničnici EU su poručili turskoj vladi da mora "hitno" nastaviti da prima migrante iz Grčke, gde su hiljade azilanata u kampovima. Ali, tenzije su se, u međuvremenu, razbuktale između članica EU, Grčke i Kipra, zbog višedecenijskog pomorskog spora sa Turskom.

Grčka vlada, koju od 2019. vodi konzervativni premijer Kiriakos Micotakis, pooštrava svoju migracionu politiku tokom poslednje dve godine, pa i Atina poziva Ankaru da prihvati 1.450 migranata čiji su zahtevi za azil odbijeni.

Evropska komisija je obećala 276 miliona evra za nove kampove na ostrvima Lezbos, Hios, Samos, Kos i Leros gde je smešteno gotovo 14.000 migranata. Ali, pokušaji grčke vlade da ubrzaju građevinske radove podstakli su proteste i sukobe sa policijom lokalnog stanovništva koje ne želi "izgradnju stalnih kampova na grčkim i evropskim granicama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)