NA PUT VAN OSTRVA UZ 14 RAZLOGA: Britanci mogu da napuste zemlju samo ako imaju "propisano" opravdanje, kazne "varalicama" do 5.000 funti

D. Vujičić

28. 03. 2021. u 23:18

POČEV od danas, svako ko želi da napusti Englesku mora podneti papire u kojima se overava razlog za odlazak. Vlasti će tada zadržati diskreciono pravo da novčanim kaznama koje iznose od 5.000 funti (oko 7.000 dolara) kazne svakog ukoliko otkriju da mu razlog nije valjan.

НА ПУТ ВАН ОСТРВА УЗ 14 РАЗЛОГА: Британци могу да напусте земљу само ако имају прописано оправдање, казне варалицама до 5.000 фунти

Ilustracija

Vlada je obezbedila spisak od 14 validnih izgovora, poput profesionalnog fudbalskog tima koji putuje na utakmicu. Ali nekome ko želi da prisustvuje verskom hodočašću zabranjeno je putovanje - piše u analizi britanski portal "Samit njuz".

Takođe, Englezima nije dozvoljeno putovanje u treću zemlju u recimo posetu starim roditeljima koje nisu videli od 2019. godine, osim ako je reč o roditelju za koga putnik "osnovano veruje da umire".

Inače, ova nova pravila dolaze uprkos tome što su članovi parlamenta u debati u Donjem domu britanskog parlamenta u prošli četrtak priznali da je 95% Britanaca starijih od 60 godina vakcinisano. To znači da je najugroženijoj populaciji data vakcina za koju se insistira da je sigurna i efikasna.

Analizira se detaljno i četvorosatna rasprava u Donjem domu, i načini na koje je Ujedinjeno Kraljevstvo odobrilo hitnu meru, koja između ostalog može kazniti Britance koji napuste zemlju bez kvalifikovanog razloga.

Ironično je, kako se primećuje, da britanska vlada insistira da može legalno da nametne nova pravila zbog ovlašćenja koja su im dodeljena Zakonom o javnom zdravlju, koji je usvojen 1984. godine.

Bivši sudija Vrhovnog suda Engleske lord Samšn upozorio je da vlade mogu držati "socijalnu kontrolu" nad stanovništvom uzrokovanu, navodno, pandemijom, do jedne decenije.

"Politički je nerealno očekivati da se vlada sada povuče", prokomentarisao je Samšn, koji je bio vrlo kritičan prema vladinoj "totalitarnoj" politici zaključavanja.

"Zanimljiva paralela je nastavak racionalisanja obroka hrane nakon poslednjeg rata. Ljudi su bili za to jer su bili za društvenu kontrolu", rekao je tokom podkasta "Skiciraj beleške o" ugledni sudija, a prenosi "Samit njuz".

Uprkos tome što je u junu obećala kraj ograničenjima, vlada Velike Britanije u četvrtak je produžila hitne zakone o kovid-merama do oktobra, a ministar zdravlja Met Henkok odbio je da kaže koliko će dugo ostati na snazi nakon oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)