BAJDEN "RADI" ZA PUTINA: U Moskvi smatraju da je poslednji nastup američkog predsednika "poklon Kremlju"

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

19. 03. 2021. u 23:19 >> 23:23

DEMONSTRATIVNO napuštanje prostorije u Beloj kući američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovo odbijanje da odgovori na pitanje domaćih novinara hoće li da prihvati poziv ruskog predsednika Vladimira Putina za razgovor u javnom televizijskom duelu, u Moskvi su protumačili kao odbijanje predloga.

БАЈДЕН РАДИ ЗА ПУТИНА: У Москви сматрају да је последњи наступ америчког председника поклон Кремљу

Džo Bajden i Vladimir Putin / Foto AP

Ruski analitičari smatraju da je reč o nesposobnosti američkog predsednika da pred svojom i svetskom javnošću direktno razgovara i ukršta stavove sa Putinom. Lider iz Kremlja je poručio da smatra da bi susret pred kamerama u direktnom prenosu bio interesantan i za Ruse i za Amerikance. Doduše, i za mnoge druge, jer na njima dvojici leži posebna odgovornost za stratešku bezbednost planete pošto je reč o liderima najvećih tzv. atomskih država. Ruski predsednik je čak predložio Bajdenu dva termina, 19. ili 22. mart.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče još jedanput naglasio da "ne možemo da zaboravimo reči gospodina Bajdena", misleći na to što je u sredu američki predsednik tokom intervjua za Ej-Bi-Si na pitanje novinara da li svog ruskog kolegu smatra "ubicom" odgovorio potvrdno. Takođe, rekao je da će Putin "platiti" zbog navodnog mešanja u američke izbore.

Većina ruskih politikologa smatra da su Bajdenova "Ahilova peta" direktni razgovori uživo, pa zato se njegovi intervjui i daju kao snimci. Putinov predlog je svakako interesantan i zbog toga što bi to bio prvi razgovor svetskih lidera koji bi se direktno prenosio preko TV-a.

U Rusiji se još komentariše poslednji Bajdenov nastup. U redakcijskom komentaru moskovska "Nezavisimaja gazeta" ocenjuje da je Bajden postao glavni propagandist Kremlja. List ocenjuje da grubim napadima Bajden pravi uslugu Putinu jer će se sada oko njega ujediniti rusko društvo pa će na parlamentarnim izborima u septembru njegova partija Jedinstvena Rusija dobiti maksimalni broj glasova.

- Pomoć Bajdena došla je u pravo vreme. Posle višegodišnjeg pada realnih dohodaka, počelo je da se menja i raspoloženje prema vlastima. Ali napadi Bajdena i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga samo će pomoći Putinovim pristalicama - piše "Nezavisimaja gazeta".

I drugi komentatori smatraju da je Putin dobio neočekivani poklon pred izbore od Bajdena i da će pretnje spoljnog neprijatelja samo ujediniti rusko društvo.

POPULARNOST

AKO se analizira rast i pad Putinove popularnosti uočava se da mu je najviši rejting bio onda kada su ga najžešće napadali na Zapadu. Popularnost mu je bila najveća posle povratka Krima matici i posle kratkog rata protiv Gruzije. Rusi su gord narod i svaka pretnja sa Zapada ih ujedinjuje i čini nepopustljivim.

SARADNjA POD NAŠIM USLOVIMA

ZA vreme obraćanja građanima Krima Putin je odgovorio Bajdenu da ruski narod ume da brani svoje interese.

- Sarađivaćemo sa SAD samo u onim oblastima u kojima smo mi zainteresovani i pod uslovioma koje mi smatramo korisnim za sebe. I oni na to treba da računaju - poručio je Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024