KORONA SMANJILA BROJ KVALIFIKOVANIH RADNIKA: Nemačka povećava podršku za stručno osposobljavanje

J.Ž.S.

17. 03. 2021. u 22:45

NEMAČKA će povećati podršku kompanijama koje nude stručno osposobljavanje radnika jer pandemija korona virusa potkopava nastojanja da se ublaži problem nestašice kvalifikovane radne snage.

КОРОНА СМАЊИЛА БРОЈ КВАЛИФИКОВАНИХ РАДНИКА: Немачка повећава подршку за стручно оспособљавање

Foto: Tanjug/AP

I pre korona krize radnici i pripravnici suočavali su se s ogromnim izazovima prekvalifikacije zbog digitalizacije, automatizacije proizvodnje i elektrifikacije u automobilskoj industriji.

Pandemija je povećala opasnost manjka radnih veština i znanja među radnicima i nezaposlenima jer fabrike u uslovima širenja zaraze smanjuju programe stručnog osposobljavanja, a pripravnici zbog mera zaključavanja imaju teškoće sa prijavom.

Korona virus istovremeno dubinski menja evropska tržišta rada i podstiče radnike da traže nove mogućnosti zapošljavanja, budući da stari poslovi nestaju ili postaju nesigurni u budućoj normalizaciji.     

Ministar rada Hubertus Heil predložio je paket mera vrednih oko 700 miliona evra, uključujući podršku malim i srednjim poduzećima koje zadrže broj mesta za strukovno osposobljavanje na 4.000 evra.

Ako kompanija odluči da ponudi više mesta za nauku u odnosu na prosek u prethodne tri godine, vlada će povećati iznos na 6.000 evra.

- Ne možemo da priuštimo sebi da u krizi izgubimo stručno osposobljavanje i onda nakon krize lamentirati nad manjkom kvalifikovanih radnika - rekao je Heil.

Vlada je izmenila i kriterijume za preduzeća koja se mogu javiti za podršku i sada planira da ih odobrava onima koji imaju do 499 zaposlenih. Dosada su ih dobijala samo preduzeća sa najviše 249 radnika.

Berlin se nada da će ovim merama sprečiti pad broja učesnika u progamima stručnog obrazovanja u ovoj godini.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju