BRITANSKI GENERAL KRITIKUJE F-35: Bankrotiraćemo zbog američkih lovaca

Novosti online

16. 03. 2021. u 21:46

AMERIČKI lovci pete generacije F-35B „Lajtning ll“ dovešće do bankrota Ministarstvo odbrane Velike Britanije, rekao je bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga zemlje general Ričard Danat.

БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ КРИТИКУЈЕ Ф-35: Банкротираћемо због америчких ловаца

Foto: EPA

Prema njegovoj proceni, jedan američki avion koštaće London 80 miliona funti (preko 93 miliona evra), a jedan sat korišćenja letelice košta 90.000 funti (više od 104 hiljade evra).

„Cena lovaca je toliko visoka da čak i američko Ratno vazduhoplovstvo počinje da traži jeftiniji borbeni avion“, rekao je general, prenosi britanski dnevni list „Miror“.

Danat smatra da će takvi rashodi „unakaziti odbrambeni budžet decenijama unapred“, a gubitnici će biti Kopnene snage Velike Britanije.

Podsetimo, list „Tajms“ je pisao da će Velika Britanija morati da plaća milione funti za održavanje najnovijih višenamenskih američkih lovaca-bombardera F-35 „lajtning II“, „koji nisu u stanju normalno da funkcionišu“.

„Tajms“ navodi i da bi Velika Britanija za nove avione trebalo da izdvoji 12 milijardi funti, a do 2021. godine da otkupi ukupno 138 lovaca.

Ranije je magazin „Forbs“ pisao da se američko Ratno vazduhoplovstvo pomirilo sa neuspehom programa letelice F-35. Eksperti su saopštili da su zbog sve veće konkurencije konstrukciju novog aviona značajno zakomplikovali i na kraju se posao odužio, troškovi su se povećali, a pouzdanost projekta je opala.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere