IRSKA PRELOMILA: AstraZeneka se preporučuje i osobama starijim od 70 godina

Novosti onlajn

12. 03. 2021. u 11:02

VAKCINA Okford-AstraZeneka protiv kovida 19 preporučuje se osobama starijim od 70 godina u Republici Irskoj.

ИРСКА ПРЕЛОМИЛА: АстраЗенека се препоручује и особама старијим од 70 година

Foto: AP

Kao novi savet, Nacionalni savetodavni komitet za imunizaciju (NIAC) rekao je da ne bi trebalo odlagati njenu upotrebu, izvestio je RTE.

Fajzer i Moderna prethodno su odobreni za starije od 70 godina. Oko 100.000 ljudi u ovoj starosnoj grupi je vakcinisano, a 500.000 ih još nije primilo.

U svom prethodnom savetu od 2. februara, NIAC je preporučio da se vakcina AstraZeneka daje samo osobama mlađim od 65 godina zbog zabrinutosti oko dostupnih podataka o njenoj efikasnosti za starije starosne grupe. Nakon ovoga, glavni medicinski službenik Irske dr. Toni Holohan preporučio je da se ne koristi za ljude starije od 70 godina.

Brojne druge zemlje EU, poput Francuske i Nemačke, takođe su ograničile njenu upotrebu, dok je francuski predsednik Emanuel Makron tvrdio da je vakcina "kvazi neefikasna" za osobe starije od 65 godina.

U martu su obe države revidirale svoje politike. Regulator EU za lekove odobrio je vakcinu AstraZeneka za sve starosne grupe, međutim na svakoj državi članici je da postavi svoju politiku uvođenja. RTE je rekao da se očekuje da će zamenik glavnog irskog medicinskog službenika dr Ronan Glin uskoro izvestiti vladu o najnovijim preporukama NIAC-a.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel optužio je Ujedinjeno Kraljevstvo za izricanje "potpune zabrane" izvoza vakcina protiv korona virusa. Rekao je da se odnosi na sve vakcine i komponente proizvedene u Velikoj Britaniji.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab odgovorio je da je ta tvrdnja "potpuno lažna". Irska vlada takođe je kritikovala broj vakcina protiv AstraZeneke koje su isporučene.

U četvrtak je Tanaiste Leo Varadkar (irski potpredsednik vlade) rekao da objašnjenja kompanije „nisu zadovoljavajuća“ i da su drugi dobavljači ispoštovali svoje obaveze „daju ili prime nekoliko poteškoća“.

(BBC)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir