NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Vakcina bolje štiti one koji su već preležali koronu

J.Ž.S.

12. 03. 2021. u 11:50

Osoba koja je prebolela kovid-19 i primila jednu dozu vakcine Fajzer ili Moderna podjednako je ili čak i bolje zaštićena od nekog ko nikad nije imao korona virus, a dobio je dve doze cepiva, pokazalo je novo istraživanje.

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА ПОТВРДИЛА: Вакцина боље штити оне који су већ прележали корону

Foto AP

       Naučnici Medicinskog fakulteta na Mount Sinaju u Njujorku proučavali su uzorke krvi 110 osoba od kojih je 43 bilo zaraženo korona virusom pre vakcinisanja, a 67 nije. Svi učesnici su primili ili Fajzer ili Modernu koje se temelji na novoj tehnologiji.

Utvrdili su da su oni koji su bili zaraženi korona virusom pre prve doze cepiva "brzo razvili ujednačenu, visoki koncentraciju antitela posle nekoliko dana od vakcinisanja".

Naučnici su uzimali uzorke i utvrdili da su u danima nakon prve doze cepiva nivoi antitela kod onih koji su preboleli zarazu korona virusom bile 10 do 45 puta veće nego kod onih koji nisu bili zaraženi pre vakcinisanja.

Do trenutka kad su primili drugu dozu nivo antitela među onima koji su preboleli virus još uvek je bio šest puta veći nego kod onih koji se nisu zarazili.

- Kod osoba koje su prebolele kovid-19 nije uočen porast koncentracije antitela nakon primanja druge doze cepiva - napisali su naučnici što pokazuje da je dodatna doza od ograničene koristi za osobe koje su pretrpele zarazu.

Tim je proučavao i da li postoje razlike u nuspojavama na cepivo među 230 ispitanika od kojih je deo preboleo kovid-19, a deo nije i nisu uočene ozbiljne nuspojave koje bi vodile u hospitalizaciju.

Osobe koje su pre vakcinisanja imale već razvijen imunitet na korona virus imali su češće blage do umerene nuspojave poput slabosti, glavobolja, groznice i temperature, mišićnih bolova i bolova u zglobovima. Tim je upozorio da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!