ZAPAD U STRAHU OD ISTOČNE OPASNOSTI: Moskva i Peking su se našli u istom paketu koji se smatra pretnjom za NATO

Branko Vlahović dopisnik iz Atine

08. 03. 2021. u 23:37

MADA su najviši ruski rukovodioci na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom više puta isticali da Rusija ne namerava da ratuje protiv članica NATO, "horskom pevanju" o rastućoj opasnosti sa Istoka pridružila se i Nemačka.

ЗАПАД  У СТРАХУ  ОД ИСТОЧНЕ ОПАСНОСТИ: Москва и Пекинг су се нашли у истом пакету који се сматра претњом за НАТО

Foto: AP

Novost je što se sada kao opasnost navodi ne samo moćna Rusija nego i Kina.

Nemački list "Velt am zontag" objavio je tekst u kom se kaže da Ministarstvo odbrane Nemačke smatra da Rusija može biti "opasna" zemljama NATO jer teži da "destabilizuje i oslabi" ovu organizaciju, dok je Kina opasnost pošto želi da napravi novi međunarodni poredak koji bi odgovarao njihovim interesima.

EHO IZ VAŠINGTONA

Kad se zna šta o Kini i Rusiji govore u Vašingtonu i Briselu, jasno je da Nemci samo ponavljaju te stavove. Nedavno je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg opasnost od Kine i Rusije stavio u isti red sa terorizmom i sajber-napadima.

Ali to nije sve, jer strah od istočne opasnosti nemačko ministarstvo odbrane temelji i na rastu vojnih potencijala Rusije i Kine. Nemački generali ocenjuju da Rusija pravi visokoprecizno hipersonično oružje koje je teško oboriti. Navode se i dobro poznati podaci o broju atomskih glava koje ima Rusija - 6.375. Nemcima smeta i to što Rusija modernizuje svoje podmornice i sposobna je da izvede i udar sa mora. Kod Nemaca posebno izaziva strah to što je sadašnja ruska armija mnogo mobilnija i obučenija. U dokumentu na koji se poziva nedeljnik "Velt" piše da 840.000 ruskih vojnika mogu brzo da se prebacuju i da za kratko vreme steknu prednost.

Lider Putin na raketnom poligonu, Foto: MO RF

Što se tiče slabosti ruske armije, ističe se nedovoljni broj udarnih bespilotnih letelica i da je na moru slabija od zemalja NATO.

Kinezi plaše vodeće zapadne zemlje zbog sve većeg "globalnog uticaja". Peking sve više prodaje oružja i sve više investira. Podseća se da Kina ima oko dva miliona vojnika i 6.850 tenkova, kao i 1.600 vojnih aviona. Osim toga ističe se da Kinezi imaju najveći atomski potencijal i stalno ga šire. Napravili su i hipersonične rakete, imaju veliki broj bespilotnih letelica.

Kao slabost Kine u ovoj analizi se ističe da su kineski oficiri slabije pripremljeni i da je slaba koordinacija kineske mornarice i avijacije.

S-300,Foto: Depositphotos

U Moskvi se ne uzbuđuju na ovakva pisanija na Zapadu. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov objasnio je da su ovakve optužbe zapravo opravdanje za povećanje vojnih troškova i homogenizaciju zapadnih zemalja protiv Rusije i Kine. A iz svega toga Amerikanci pokušavaju da izvuku i ekonomsku korist, jer plašeći Evropljane od Rusije i Kine, forsiraju svoje ekonomske projekte i skupo oružje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024