NIŠTA OD IZRUČENJA: Opet šamar Belorusiji - Tihanovska ostaje u Litvaniji

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

05. 03. 2021. u 12:07

НИШТА ОД ИЗРУЧЕЊА: Опет шамар Белорусији - Тихановска остаје у Литванији

Foto: Arhiva

LITVANIJA uopšte ne namerava da razmatra molbu Belorusije da joj se izruči liderka opozicije Svetlana Tihanovska - saopštio je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielus Landsbergis.

On je kazao da svi koji su pobegli u Litvaniju zato što se bore za demokratiju, slobodu govora, ili slobodu veroispovesti neće biti predavani zemljama koje ih traže.

Državno tužilaštvo Belorusije je uputilo 5. marta službeni zahtev za ekstradikciju Svetlane Tihanovske, jer je organizovala ekstremističke grupe sa ciljem svrgavanja vlasti. Inače, Svetlana Tihanovska je već na beloruskoj poternici.

Vlasti Litvanije drugi put odbijaju zahtev Belorusije da se izruči Titanovska.

U Minsku su sigurno svesni da vlasti u Vilnusu neće isporučiti Tihanovsku ali ipak traže njenu ekstradikciju jer žele da imaju argument da Litvanija podržava one koji su protiv legalno izabranog predsednika Belorusije.

Svetlana Tihanovska je bila suparnik Aleksandru Lukašenku na prošlim predsedničkim izborima. Sada sa grupom opozicionara iz inostranstva rukovodi protestima u Belorusiji koji su ove zime utihnuli. Lideri opozicije veruju da mogu da u proleće ili početkom leta ponovo “probude nezadovoljne građane” da izađu na ulice i trgove i protestuju protiv Lukašenka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Predrag Radnic

05.03.2021. 15:04

Litvanija,Estonija i Letonija ne treba da postoje kao samostalne banana drzave vec kao delovi Ruske Federacije a stanivnistvo ove tri mravdrzave raseliti po prostranstvima Sibira