POREZ ZA ULTRA-MILIONERE: Koliko će to koštati Bezosa, Maska i Gejtsa?

Tanjug

02. 03. 2021. u 14:30

AMERIČKA senatorka Elizabet Voren predložila je u ponedeljak uvođenje posebnog porezu za vrlo bogata domaćinstva i pojedince u SAD, a prema računici agencije "Blumberg" po tom osnovu bi se samo od vodeći 100 američkih milijardera u državnu kasu slilo više od 78 milijardi dolara.

ПОРЕЗ ЗА УЛТРА-МИЛИОНЕРЕ: Колико ће то коштати Безоса, Маска и Гејтса?

Foto: EPA

Nacrtom zakona, popularno nazvanim Poreski zakon za ultra-milionere, Vorenova je nastavila napore na realizaciji ideje koja je bila centralno obeležje njene predsedničke kampanje 2020.

Tim predlogom se predviđa godišnji porez od 2,0 posto za domaćinstva i pojedince čije neto bogatstvo iznosi između 50 miliona i jedne milijarde dolara, te porez od 3,0 procenta na neto vrednost iznad jedne milijarde dolara.

Foto: AP

Štaviše, poreska stopa na neto bogatstvo veće od milijardu dolara povećala bi se na 6,0 procenata ako bude usvojen program „Zdravstvena zaštita za sve“ (Medicare for All).

"Blumberg" ocenjuje da predlog Vorenove nema šanse da prođe u "tesno" podeljenom Kongresu.

Prema analizi njujorške agencije, vlasnik Amazona i najbogatiji čovek na svetu, Džef Bezos, suočio bi se sa dodatnom poreskom obavezom u iznosu od najmanje 5,4 milijarde dolara 2021. godine ukoliko bi takav zakon bio usvojen, dok bi vlasnik "Tesle" Ilon Mask platio 5,2 milijarde dolara.

Ovaj porez koštao bi Bila Gejtsa dodatnih 4,0 milijarde dolara, a Mark Zakerber bi platio više od 2,9 milijardi dolara, dodaje se u informaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)