HRVATI SMIŠLJAJU NOVE REČI VEZANE ZA KOVID 19: Umesto lokdauna ubuduće društvostaj

J.Ž.S.

01. 03. 2021. u 14:20

ХРВАТИ СМИШЉАЈУ НОВЕ РЕЧИ ВЕЗАНЕ ЗА КОВИД 19: Уместо локдауна убудуће друштвостај

Foto: EPA

NAŠI susedi Hrvati pored borbe sa koronavirusom, "bore" se i sa sopstvenim jezikom. Želja da pošto poto tuđice prevedu na hrvatski jezik odvela ih je toliko daleko da su organizovali i takmičenje za najbolju novu hrvatsku reč. Od 19 novih predloga, čak osam njih pokušava da zameni tuđice koje su povezane za epidemiju kovida-19.

Naime, časopis "Jezik" i Zaklada "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor za nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči će uskoro biti proglašene najboljima.

Tako su za pandemiju predložili velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator je dišnik ili disajnik, lokdoun će biti društvostaj ili obustavka, dok će se za samoizolaciju ubuduće koristiti samoosama.

Među terminima koji nemaju veze sa koronom je njuzleter koji bi trebalo da na hrvatskom glasi novosnik, regenerator obnovnik, solarna ploča biće suncozor, dok će osoba koja govori znakovnim jezikom od sada biti rukozborac, za tabu su smislili novu reč - zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Za pomenuto takmičenje za najbolju novu hrvatsku reč pristigla su 244 predloga od 166 predlagača. Javna dodela nagrade neće, kao do sada, biti organizovana zbog, kako bi Hrvati rekli, velepošasti, odnosno pandemije.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)