NOVI RUSKI AMFIBIJSKI TENK: „Sprut-SDM1“ vatrena moć T90 na telu BMP 3 (VIDEO)

Novosti online

22. 02. 2021. u 17:04

НОВИ РУСКИ АМФИБИЈСКИ ТЕНК: „Спрут-СДМ1“ ватрена моћ Т90 на телу БМП 3 (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

NAJNOVIJI samohodni amfibijski tenk „Sprut-SDM1“, proizveden u „Kurganmašzavodu“, koji je u sastavu „Rosteha“, prikazan je na međunarodnoj vojno-tehničkoj izložbi „IDEKS-2021“ u Abu Dabiju.

„Holding 'Visokoprecizni kompleksi' predstavio je najnoviji laki amfibijski tenk 'Sprut-SDM1' na izložbi 'IDEKS-2021'. Tenk je predstavljen u vidu modela i jasno prikazuje spoljni izgled i funkcionalnost“, rekli su u kompaniji.

„Sprut-SDM1“ ima top 2A75 kalibra 125 milimetara i po vatrenoj snazi odgovara tenku T-90MS. Sistem predviđa upotrebu savremenih oklopnih potkalibara, kumulativnih, eksplozivnih granata, kao i municije sa daljinskom detonacijom.

Efektivni domet je do pet kilometara.

Kako je naveo izvršni direktor „Kurganmašzavoda“ Petar Tjukov „Sprut-SDM1“ je danas jedinstven primerak savremenog lakog tenka.

Prema sklopu i delovima, kao i po motorno-transmisionom odeljku, „Sprut-SDM1“ je jednak borbenom pešadijskom vozilu BMP-3 i desantnom borbenom vozilu BMD-4M. Dizel motor UTD-29 od 500 konjskih snaga razvija snagu potrebnu za pokretanje borbenog vozila od 18 tona sa posadom od troje ljudi, do 70 kilometara na čas na kopnu i do deset kilometara na čas na vodi.

Trenutno se vrše državna ispitivanja tenka „SPRUT-SDM1“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)