POLARNI TALAS ODNEO 20 ŽIVOTA: Nema ni vode, ni struje, Bajden proglasio vanrednu situaciju u Teksasu

Tanjug

20. 02. 2021. u 17:54 >> 17:56

ПОЛАРНИ ТАЛАС ОДНЕО 20 ЖИВОТА: Нема ни воде, ни струје, Бајден прогласио ванредну ситуацију у Тексасу

Foto: Tanjug/AP

AMERIČKI predsednik DŽozef Bajden proglasio je stanje velike katastrofe u Teksasu, što otvara mogućnost za preusmeravanje federalnih sredstava u tu saveznu državu u kojoj milioni ljudi, zbog snežnog nevremena, nemaju struju i vodu, saopštila je Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA).

Skoro polovina države u petak nije imala pijaću vodu, a struje nema već nekoliko dana, dok je temperatura u minusu.

U hladnom talasu umrlo je više od 20 ljudi.

Ovo je i prva veća kriza s kojom se suočava predsednik SAD u prvih mesec dana svog mandata.

Bela kuća tesno sarađuje sa republikanskim guvernerom Teksasa Gregom Abotom, koji nije odmah priznao Bajdenovu pobedu na novembarskim izborima, a Bajen razmatra i posetu Teksasu, prenosi Glas Amerike (VOA).

Foto: Tanjug/AP

Bajden je zatražio od saradnika da ubrzaju proceduru proglašenja vanredne situacije u Teksasu, rekla je portparolka Bele kuće DŽen Psaki.

Predsednik SAD je razgovarao sa Abotom i preneo mu da će federalne vlasti raditi sa lokalnim kako bi se pomoglo ljudima koji su bez struje i vode.

Istovremeno, republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz suočava se sa brojnim kritikama, jer je u trenutku najgore krize otputovao sa porodicom na odmor u Meksiko.

Foto: Tanjug/AP

Iz Kankuna se vratio u četvrtak i svoj odlazak nazvao "greškom", navodi VOA.

Demokrate u Kongresu optužile su Abota i druge republikance da su odgovorni za katastrofu u Teksasu jer nisu ulagali u energetski sistem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)