ZAHAROVA UPOZORILA BRISEL: Ukoliko EU uvede sankcije Rusiji, uslediće recipročan odgovor

Novosti onlajn

11. 02. 2021. u 16:46

MOSKVA upozorava Brisel da ne uvodi nove sankcije Rusiji, na koje će, ukoliko budu objavljene, uslediti srazmeran odgovor, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu.

ЗАХАРОВА УПОЗОРИЛА БРИСЕЛ: Уколико ЕУ уведе санкције Русији, уследиће реципрочан одговор

Foto: EPA

Prema njenim rečima, ne iznenađuju pozivi na uvođenje novih restriktivnih mera Rusiji koji se čuju poslednjih dana.

- Znate da je to već rutina zapadnog pogleda na svet. Iskustvo odnosa sa Evropskom unijom posle 2014. godine uverljivo pokazuje da se evropski Brisel instinktivno hvata za polugu sankcija suočen sa čvrstim stavom naše zemlje i drugih suverenih država da brane sopstvene legitimne interese, da ne dozvole otvoreno mešanje u njihove unutrašnje poslove i ne budu na povocu zapadnih arhitekata svetskog poretka zasnovanog na pravilima - rekla je Zaharova.

- Želela bih da upozorim naše partnere iz Evropske unije na još jedan nepromišljen korak. Kao što shvatate, na njega će uslediti proporcionalan odgovor. Apsolutno je neprihvatljivo koristiti ljudska prava, pozivati se na demokratske principe u svojstvu geopolitičkih sredstava - naglasila je ona.

Evropska unija planira da proširi sankcije Rusiji. Odluka o tome mogla bi biti doneta već na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova država-članica EU 22. februara. Zemlje Evropske unije kritikuju odluku suda o Alekseju Navaljnom, kao i pritvaranje učesnika neodobrenih skupova u njegovu podršku. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)