PENS IZDAJOM TRAMPA UPROPASTIO POLITIČKU KARIJERU: Mogao da bude predsednik SAD, a onda je sam sebe uništio

Novosti online

10. 02. 2021. u 11:38

BIVŠI potpredsednik Majk Pens počinje da gradi političku budućnost bez Donalda Trampa, izveštava NBC News, ali RT piše da je Pens upropastio svoju političku karijeru izdajom bivšeg predsednika Donalda Trampa.

ПЕНС ИЗДАЈОМ ТРАМПА УПРОПАСТИО ПОЛИТИЧКУ КАРИЈЕРУ: Могао да буде председник САД, а онда је сам себе уништио

Foto: EPA

NBC News piše da Pens počinje sa pripremama za izbore 2024. godine. 

RT navodi da je Pens nedopadljiv i da mu nedostaje harizma koju je imao Tramp.

- Čini se da Pens nije obdaren potrebnom količinom političke inteligencije, veštinom preživljavanja i hrabrosti da se suprotstavi poludelim fanaticima koji danas čine Demokratsku stranku - navodi se u tekstu RT.

To je postalo očigledno posle izbora, kada je Tramp praktično molio da Pensa da zaustavi prebrojavanje Izbornog koledža 6. januara, nakon njegovih tvrdnji o izbornim prevarama i nepravilnostima u više država.

Inače lojalni potpredsednik, međutim, prevario se i zanemario molbe svog šefa, kao i molbe 75-milionske Trampove baze koja je u potpunosti očekivala da će Pens „učiniti pravu stvar“ i poslati glasove nazad na zakonodavnu reviziju. Majk Pens zagledao se u budućnost svoje političke karijere i trepnuo u najgorem mogućem trenutku.

Sada dvolični levičarski mediji vrte priču da je Tramp bio toliko besan na Pensa zbog njegove nelojalnosti da je, prema rečima Gardijana, „poslao mafiju da ga ubije“ ista ona rulja za koju demokrate kažu da je Tramp pokrenuo u zgradu Kapitola u pokušaju „pobune“.

U poređenju sa političkim dinosaurusima koji već dugi niz decenija lutaju oko močvare Vašingtona, Pens je relativno novo izdanje. Da je ostao lojalan Trampu i zaustavio postupak Izbornog koledža radi dalje provere, bar bi postojala neka mogućnost da bi rezultati predsedničkog takmičenja 2020. bili poništeni u Trampovu korist. U tom slučaju, Pens bi 2024. godine postao heroj mnogim republikancima i imao šansu za Belu kuću.

Ali čak i u najgorem slučaju, da je Pens u trenutku odluke ostao veran Trampu, a Džo Bajden i dalje proglašen pobednikom, sačuvao bi barem obraz, kao i svoju političku karijeru. Zaista, postoji realna šansa da bi bio predsednik pre svog 70. rođendana, što je nešto poput srednjih godina u Vašingtonu ovih dana.

Možda je Pens konačno razumeo stvarnu težinu svoje tragične greške kada je odbio poziv predsednice predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da se pozove na Dvadeset peti amandman i ukloni Trampa sa funkcije pre Bajdenove inauguracije 20. januara. Ali tada je već bilo kasno. Šteta je već načinjena.

Foto: Printskrin

Ipak, razgovor o mogućem Pensu kao predsedniku skreće pažnju sa krupnog razmatranja, a to je da je Tramp - protiv koga traje suđenje za opoziv, ovog puta kao privatni građanin - još uvek srce i duša Republikanske stranke.

Bez njegovog prisustva stranka će jednostavno prestati da postoji, bar u doglednoj budućnosti. Jednostavna poseta Tviteru, čak i posle najnovije čistke konzervativaca, koja nije poštedela samog Trampa, pruža sve dokaze koji su potrebni da bi se podržala ta tvrdnja. Ukratko, republikanska baza besni, a Pens sigurno nije taj koji leči unutrašnji slom. Trampova popularnost, čak i poražena, ostaje nezgodna istina koju mediji, pa čak i članovi Republikanske stranke imaju ogromne muke da priznaju.

Uskraćujući Trampu šansu da ponovo proveri rezultate izbora, i Pens i Republikanska stranka sada se kreću u vodama napadnutim ajkulama, pošto su demokrate preuzele potpunu kontrolu nad državnim brodom.

Dakle, u stvarnosti nije pitanje može li Pens dobiti republikansku nominaciju za predsedničke izbore 2024. godine, već da li će do tada postojati Republikanska stranka. Da li će Tramp biti primoran da razbije dvopartijski sistem i pokrene sopstvenu stranku? Kakav god slučaj bio, to nije uobičajena politička situacija u Americi. Probudilo se oko 75 miliona ljudi, koji nisu zadovoljni, a ponajmanje sa Majkom Pensom, piše RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri