KONGRES PROTIV TRAMPA DRUGI PUT: Senat izglasao - sa 56 glasova za i 44 protiv, postupak opoziva se nastavlja!

Novosti online

09. 02. 2021. u 19:46 >> 00:57

U AMERIČKOM Senatu počeo je drugi postupak za opoziv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

КОНГРЕС ПРОТИВ ТРАМПА ДРУГИ ПУТ: Сенат изгласао - са 56 гласова за и 44 против,  поступак опозива се наставља!

Foto: Tanjug/AP

Proces impičmenta zbog optužbi za "podsticanje pobune" neposredno uoči "smrtonosnog pohoda Trampovih pristalica na Kapitol hil 6. januara“ otvorio je senator Patrik Lihi, a na početku su pušteni video-snimci na kojima je zabeleženo nasilno ponašanje ljudi koji su upali u Kongres.

Demokrate tvrde da imaju "neoborive" dokaze o Trampovoj krivici, dok advokatski tim bivšeg predsednika SAD uzvraća da su demonstranti delovali samostalno i ocenjuje da je senatski postupak "apsurdan i neustavan".

Tramp je jedini američki predsednik protiv koga je je dva puta pokretan postupak za opoziv i treći u istoriji američke republike.

Foto: Tanjug/AP Photo

Ukoliko bi Senat odlučio da ga opozove, Tramp više nikada ne bi mogao da se kandiduje, ali za to je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 100 senatora.

Foto: EPA

Demokrate imaju 50 mesta u Senatu i malo je verovatno da će imati podršku dovoljnog broja (17) republikanskih senatora.

Obe strane, i optužba i odbrana, imaće po 16 sati da iznesu svoje argumente.

Mediji u svetu i SAD prate ovo suđenje uživo

OPTUŽBA PUSTILA FILM O UPADU

Advokati optužbe pustili su film o događajima tokom upada na Kapitol. Glavni tužilac senator Džejmi Raskin u uvodnoj reči istakao je da ovo ima veze samo sa činjenicama i ničim više, a zatim je video materijal pušten.

U filmu je puštena i Trampova rečenica  - "Ukoliko se na žestoko ne borite ostaćete bez svoje zemlje" ( "If you don't fight like hell, you're to going to have a country anymore.)

Prigazane su sve "zanimljive" scene poput demoliranja kabineta Nensi Pelosi. Ali i masu koja viče "Sprečite krađu, "Izdaja"

OVO SU TEŠKA DELA

Glavni tužilac Raskin izjavio je da su ovde u pitanju teška krivična dela. On je odbacio i stavove Trampovih advokata da ima imunitet i da je sasvim sve jedno da li su dela počinjena na početku ili na kraju mandata.

TRAMP NIJE PRIVATNO LICE

Optužba je istakla i da bivši predsednik ne može da se poziva da je privatna osoba i da ne može da mu se sudi u Senatu. Takođe ukazali su i na njegove tvitove za koje smatraju da su glavni podstrekači za nasilni upad u Kongres.

(This January 6 tweet was singled out: 

“These are the things and events that happen when a sacred landslide election victory is so unceremoniously & viciously stripped away from great patriots who have been badly & unfairly treated for so long. Go home with love & in peace. Remember this day forever!”

“Every time I read that tweet, it chills me to the core,” Cicilline said. “The president of the United States sided with the insurrectionists.”)

OGLASIO SE I BAJDEN

Povodom početka suđenja Trampu predsednik SAD Džozef bajden je kratko prokomentarisao - Ja imam svoj posao, Senat svoj.

ODBRANA

Prvo obraćanje advokata odbrane počelo je osudom svih napada na "Tvrđavu demokratije", izrazima žalosti i saučešća stradalima. Odbranu predvodi Brus Kastoj Junior.

Potom se prešlo na osporavanje tvrdnji optužbe da je Tramp "navodio" protestante ističući da su oni bili samostalni.

Takođe je istaknuto i da je Tramp nepravedno i zlonamerno optužen za te događaje.

TRAMP JE BRANIO USTAV I SLOBODU GOVORA

Kastor je potom prešao i na glavni deo Trampove odbrane - predsednik je branio slobodu govora i Ustav SAD.

On je zapitao senatore pozivajući se na Prvi amandman Ustava SAD- Ne možemo valjda u ovoj zemlji da sudimo ljudima zbog političkog govora?

IMPIČMENT DELI ZEMLjU

Drugi član Trampovog tima David Šoen istako je da ovaj postupak za opoziv (impičment) predsednika preti da rascepi zemlju.

On je optužio demokrate u Kongresu da impičment koriste kao političko oružje.

Ovo je "krvoproliće" i oni (demokrate) očekuju da eliminišuTrampa sa političke scene.

Šoen je rekao i da su demokrate spremene da žrtvuju nacionalni karakter da bi napredovali.

TRAMPOV TIM IMA SVOJ VIDEO

Branioci bivšeg predsednika pustili su svoj video materijal kojim dokazuju da demokrate još od 2017. godine vode kampanju za opoziv Trampa. Video uključuje i izjave glavnog tužioca Raskina da će (2017. godine) glasati za opoziv, ali i Rašide Tlaib "mi ćemo da opozivemo ..."

ZAVRŠENA SU IZLAGANjA SENAT TREBA DA GLASA

Izlaganja su zaršena, sada je na redu glasanje, da se vidi da li postoji većina koja će da glasa o opozovu Trampa.

SENAT IZGLASAO, NASTAVLjA SE SA IMPIČMENTOM

Glasanjem 56-44, Senat potvrđuje da je u njihovoj moći da nastavi s opozivom bivšeg predsednika Donalda Trampa.

RASPRAVA PO SVAKOJ TAČKI U SREDU

Pošto je Senat SAD izglasao nastavak postupka za opoziva bivšeg predsednika Trampa rasprava će se po svakoj tački optužnice nastaviti u sredu.

ONI SU OKRENULI LEĐA TRAMPU

Ovo su republikanski senatori koji su glasali za opoziv Trampa: Bil Kasidi iz Luizijane, Suzan Kolins iz Mejna, Lisa Murkovski iz Aljaske, Ben Sase iz Nebraske, Pet Tumi iz Pensilvanije i Mit Romni iz Jute.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom