REAKCIJE NA PROTERIVANJE DIPLOMATA IZ RUSIJE: Nemačka i Švedska osuđuju - Poljska preti odmazdom

Novosti onlajn

05. 02. 2021. u 19:07

NAKON što su ruske vlasti donele odluku da proteraju nemačkog, švedskog i poljskog diplomate zbog učešća u nedozvoljenim protestima podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom stigle su reakcije iz Evrope – dok Nemačka i Švedska osuđuju, Poljska preti odmazdom.

РЕАКЦИЈЕ НА ПРОТЕРИВАЊЕ ДИПЛОМАТА ИЗ РУСИЈЕ: Немачка и Шведска осуђују - Пољска прети одмаздом

Foto: Printscreen/ardmediathek.de

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas izjavio je da je ova odluka ruskih vlasti neopravdana i nastoji da pogorša odnose Rusije i EU.

- Nemački diplomata je izvršavao zadatke koji su u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima kako bi na licu mesta dobio informaciju o razvoju situacije - objasnio je Mas.

Oglasila se i kancelarka Nemačke Angela Merkel koja je istakla da je ova odluka neosnovana i podsetila da Nemačka ostavlja mogućnost proširenja sankcija Rusiji.

- Smatramo da je sve ovo što se dogodilo sa Navaljnim daleko od principa vladavine prava, osuđujemo to, osuđujemo odluku suda protiv njega, kao i odluku da se proteraju diplomate. Već smo jednom rekli, mi ostavljamo mogućnost proširenja sankcija protiv Rusije, posebno protiv fizičkih lica - naglasila je.

Istovremeno, Ministarstvo inostranih poslova Švedske kategorički je odbacilo navode da je diplomata te zemlje učestvovao u nedozvoljenim akcijama u Rusiji.

Sa druge strane, Poljska je saopštila da će proterati jednog ruskog diplomatu po principu reciprociteta, dok je ambasador Rusije u toj istočnoevropskoj zemlji rekao da je da je dobio poziv da ode u tamošnji spoljnopolitički resor kako bi mu to saopštili.

- Upravo o tome smo i razgovarali, zamenik ministra spoljnih poslova je izrazio protest ovim povodom. Rečeno mi je da ukoliko Rusija ne revidira ovu odluku, Poljska će razmotriti mogućnost donošenja recipročnih mera - naveo je on.

Oglasio se i šef diplomatije EU Žozep Borelj koji je osudio ovu odluku i pozvao Moskvu da je revidira.

Podsetimo, Rusija je proterala trojicu evropskih diplomata – iz Nemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)