SOFIJA POKRENULA LAVINU: Grčka javnost iznenada zasuta ispovestima zlostavljanih žena

Z. ŠIMUNEC, dopisnik iz Atine

30. 01. 2021. u 08:12

U GRČKOJ su žene podigle glas.

СОФИЈА ПОКРЕНУЛА ЛАВИНУ: Грчка јавност изненада засута исповестима злостављаних жена

Foto Privatna arhiva

Poslednjih dana odvija se prava mala revolucija protiv ugrožavanja elementarnog dostojanstva i zbog nasilja svih vrsta nad ženama, a sve je krenulo od ispovesti Sofije Bekatoru, olimpijske prvakinje, višestruke svetske šampionke i osvajačice najznačajnijih priznanja u jedrenju, koja je progovorila o događaju od pre 23 godine kada je preživela silovanje od tadašnjeg potredsednika Grčke jedriličarske federacije, Aristidisa Adamopulosa.

Na njenu priču se nadovezao slučaj 38-godišnjeg trenera jedrenja Trandafilosa Apostolua koji je pre 10 godina počeo seksualno da uznemirava, a potom i opšti, sa 11-godišnjom devojčicom kojoj je bio učitelj jedrenja.

Trandafilos je pod policijskom pratnjom sa ostrva Samos, gde živi, sproveden tužiocu u Atinu. On negira optužbe braneći se da nema ni naznake nasilja i pritiska na devojčicu.

- U pitanju je ljubav - rekao je Trandafilos i istakao da je njemu savest čista. - Volim je, oženiću se s njom kad izađem iz zatvora, a osim toga nije imala 11, već 13 godina kada je počela naša veza.

Sada 20-godišnja sportistkinja, kako je izjavila lokalnoj TV stanici, želi da ostane u senci, odbija da komentariše aferu i sprema se za Olimpijske igre u Tokiju.

Nije trebalo dugo čekati da se pojavi novi "slučaj". Fotografija poznatog glumca i reditelja Jorgosa Kimulisa, okruženog sa šest poznatih grčkih glumica, na naslovnim stranama portala i novina, skrajnula je "sportski skandal" na polje umetnosti.

Iako je slučaj tek u povoju i predstoji višestruka medijska obrada, jasno je da se Kimulis, sa pozicije reditelja, nije libio da glumice mlađe generacije maltretira, ponižava, dovodi čak i do ozbiljnih zdravstvenih problema, tokom rada na predstavama.

Afera aferu stiže, Grkinje više neće da učestvuju u predstavi u kojoj je njihova uloga da ćute i klimaju glavom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...