"NIŠTA OD TOGA": Bajden ne veruje da će Trampov opoziv biti usvojen u Senatu

Tanjug

26. 01. 2021. u 08:29

PREDSEDNIK SAD Džo Bajden ocenio je da u Senatu neće biti dovoljno glasova da bi se bivšem predsedniku Donaldu Trampu izglasao opoziv.

НИШТА ОД ТОГА: Бајден не верује да ће Трампов опозив бити усвојен у Сенату

Foto AP

Bajden je izrazio gledište da 17 senatora iz redova Republikanske stranke, koliko je potrebno da bi se uz sve demokratske glasove izglasao opoziv u Senatu, neće glasati protiv bivšeg američkog predsednika, prenosi CNN.

- Mislim da se opoziv mora dogoditi. On bi imao uticaj na zakonodavnu agendu i izbor nominovanih za vladin kabinet, ali bi gori uticaj imao ako se ne dogodi - rekao je Bajden za američke medije.

Dodao je da bi ishod saslušanja u Senatu bio drugačiji da je Trampu ostalo još šest meseci mandata, ali da je teško da 17 senatora glasa za njegov opoziv.

- Senat se promenio otkad sam ja bio tamo, ali nije se toliko promenio - rekao je Bajden, koji je, kao potpredsednik SAD u mandatu Baraka Obame, predsedavao Senatom.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je opoziv Donalda Trampa, a u ponedeljak je tu rezoluciju prosledio Senatu na odlučivanje.

Senat će započeti saslušanje 8. februara, rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer. Da bi impičment bio usvojen, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 67 glasova u Senatu koji je podeljen između republikanaca i demokrata 50:50, dok odlučujući glas ima predsedavajuća, potpredsednica SAD Kamala Haris.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!