NASLEDNIK MERKELOVE PROGOVORIO O RUSIJI: Berlin po ključnom pitanju stoji uz Moskvu - to se ne dovodi u pitanje

Novosti online

25. 01. 2021. u 17:44

НАСЛЕДНИК МЕРКЕЛОВЕ ПРОГОВОРИО О РУСИЈИ: Берлин по кључном питању стоји уз Москву - то се не доводи у питање

Foto: EPA

NOVI lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije Armin Lašet pozvao je ruske vlasti da oslobode opozicionara Alekseja Navaljnog i istovremeno potvrdio svoju poziciju o "Severnom toku 2" – da podržava zvaničan stav Berlina.

- Na prezidijumu smo razgovarali i o hapšenju Navaljnog. Podržavamo stav federalne vlade koji se zalaže za momentalno oslobođenje ruskog blogera. Ne treba Navaljni da bude u zatvoru, već kriminalci koji su izvršili atentat na njega. Očekujemo potpunu istragu o tome ko su bili ti kriminalci i da će biti stavljeni iza rešetaka - rekao je Lašet nakon zasedanja prezidijuma u ponedeljak.

Odgovarajući na pitanje na konferenciji za štampu da li namerava da preispita svoj stav u kontekstu hapšenja Navaljnog i stalnog američkog pritiska, naslednik Angele Merkel je odgovorio odrično.

- Ne. Snabdevanje Nemačke energijom je važno pitanje na koje mora da se odgovori. Amerikanci imaju svoj stav, on je odavno jasan i ne zavisi od republikanaca ili demokrata. Ali moj stav je jasan - izjavio je Lašet.

Prema njegovim rečima, Nemačka sarađuje sa Rusijom u oblasti nauke i u ekonomiji.

- Već 50 godina smo se snabdevali energentima iz Rusije, to se odvijalo čak i tokom najtežih vremena u doba Hladnog rata. Smatram da je neophodan precizan stav u vezi stvari koje se tiču naših vrednosti – već sam pomenuo slučaj Navaljnog. Ali bez obzira na to, treba tražiti oblasti u kojima može da se sarađuje. Pariski sporazum o zaštiti klime će bez Rusije imati duplo manji efekat, jer je to jedna od oblasti u kojoj bi trebalo da međusobno sarađujemo kako bi pronašli dobra rešenja - dodao je on.

Istovremeno, premijerka nemačke savezne države Mekleburg-Prednja Pomeranija, kojom bi trebalo da prođe „Severni tok 2“, Manuela Švezig izjavila je za „Beriht aus Berlin“ da kritičari projekta ne mogu da koriste situaciju sa privođenjem Navaljnog i protestima u Rusiji za zaustavljanje njegove realizacije.

- Oni, koji su od samog početka bili protiv projekta gasovoda, ne mogu sada da iskoriste situaciju kako bi zaustavili realizaciju projekta, jer je važno da Nemačka nastavi dijalog sa Rusijom, posebno u ovim teškim vremenima. I većina ljudi u mojoj državi deli moje mišljenje - istakla je premijerka.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

vladimir

26.01.2021. 13:34

Gospodine Armel ( Merkel), red bih bio da se prvo upoznate sa biografijom i nedelima Nevaljnog. A ona kaže da je Nevaljni bio lopov, mafijaš, kriminalac i robijaš. Opljačkao svoju firmu "Kirvoles" za pola miliona dolara za koju je osuđen na 5 god zatvora 2014.god. On i njegov brat Oleg u istom postupku zbog pronevere Francuske kozmetičke kuće "Iv Roše" su osuđeni: Nevaljni uslovno a njegov brat Oleg dobio tri godine robije. Zbog nepoštivanja uslovne kazne u svakoj normalnoj državi bi bio uhapšen. Ovo govori o EU da štiti kriminalce, a ovo je po prirodi politički pritisak. Sram vas bilo i EU.