DVE DRŽAVE TRN U OKU ALIJANSI: NATO se obratio Rusiji, ima samo jedan zahtev

Novosti online

22. 01. 2021. u 16:19

ДВЕ ДРЖАВЕ ТРН У ОКУ АЛИЈАНСИ: НАТО се обратио Русији, има само један захтев

Foto: Tanjug/AP

NATO i dalje poziva Rusiju da povuče priznanje Južne Osetije i Abhazije, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na pres-konferenciji u Briselu.

Američki političar takođe poziva Rusiju da „poštuje teritorijalni integritet Gruzije i da poštuje međunarodno pravo“.

Ranije je saopšteno da će predsednica Gruzije Salome Zurabišvili 22. januara posetiti sedište NATO-a u Briselu, kao i da će prisustvovati zasedanju zajedničke komisije NATO-Gruzija.

Gruzija je u noći 8. avgusta granatirala Južnu Osetiju pomoću višecevnih raketnih bacača „Grad“, a gruzinska vojska je napala Republiku i porušila deo njenog glavnog grada Chinvalija. Rusija, koja je štitila stanovnike Južne Osetije od kojih su mnogi primili rusko državljanstvo, uvela je vojsku u Republiku i nakon pet dana borbe potisnula gruzijsku vojsku iz regiona. Moskva je 26. avgusta iste godine priznala suverenitet obe republike, nakon čega je Gruzija prekinula diplomatske odnose sa Rusijom.

Tbilisi odbija da prizna nezavisnost republika.

Evropski sud za ljudska prava 21. januara je priznao neosnovanim optužbe Gruzije na račun Rusije u vezi sa događajima iz avgusta 2008. godine u Južnoj Osetiji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

KIR SRBIN

22.01.2021. 17:09

Још једна грета!!! Ови скандинавци пролупали скроз на скроз. Почев од карла билта, па преко хелене ранта, дугачак је списак....

Lucky

22.01.2021. 18:05

Ovog drmaju teski kplpleksi.Sta je sve nato iradio maopako,uatvari sve,da bi sada neko njih slusao a posebno Rusija.Rusija ako napravi pakt sa Kinom stvarno treba zemlje natoa da vrate u kameno doba.

Miroslav

22.01.2021. 23:25

Позивам НАТО да призна територијални интегритет Србије и повуче признање независности тзв. "косова".

Miro Markov

28.01.2021. 18:40

Руска федерација можда ће да повуче признање Јужне Осеције и Абхазије чим НАТО фашистичке земље повуку признање србске свете покрајине Косова и Метохија као лажне шиптарске државе "Косова".