STROGO ZAKLJUČAVANJE U NEMAČKOJ DO 14 FEBRUARA: Procurele informacije sa sastanka Angele Merkel sa čelnicima saveznih pokrajina

Tanjug

19. 01. 2021. u 19:50

СТРОГО ЗАКЉУЧАВАЊЕ У НЕМАЧКОЈ ДО 14 ФЕБРУАРА: Процуреле информације са састанка Ангеле Меркел са челницима савезних покрајина

Foto AP

IAKO sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel sa čelnicima saveznih pokrajina još traje, procurele su informacije, među kojima je najvažnija da će Nemačka biti u još strožem lokdaunu koji će trajati do 14. februara.

Merkelova i čelnici pokrajina dogovorili su se da se uz postojeće uvedu i mere obaveznog nošenja visokokvalitetnih medicinskih zaštitnih maski u prodavnicama i u javnom prevozu.

To uključuje takozvane hirurške maske, te maske poznatije po oznakama FFP2 i N95.

Prema novim pravilima, građanima će biti zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova kao zamene za maske u javnom prevozu, javljaju nemački mediji.

Uz to, dokument s novim merama predviđa da Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbe o radu od kuće.

Prema njoj, poslodavci moraju omogućiti zaposlenicima rad od kuće kad god je to moguće.

To bi smanjilo kontakte na poslu, ali i na putu do posla, što bi trebalo da uspori širenje korona virusa.

Od poslodavaca se, takođe, traži da uspostave fleksibilno radno vreme za sve one koji moraju da idu na posao da bi se izbegla gužva u javnom prevozu u ranim jutarnjim i poslepodnevnim časovima.

Ograničenja su delovala, navodi se u radnom dokumentu koji je procureo sa sastanka Merkelove i pokrajinskih premijera, jer se smanjio broj novih infekcija, a lagano je padao i pritisak na bolnice i jedinice za intenzivnu njegu.

Ipak, pad broja zaraženih u Nemačkoj mora biti dodatno ubrzan kako bi se sprečio rizik od širenja novog soja korona virusa.

Jedna od važnijih tema sastanka je i odluka o otvaranju škola.

Od toga se, po svemu sudeći, za sada odustaje, te se nastavlja onlajn nastava.

Za nastavak takvog režima u školstvu naročito se zalaže kancelarka Merkel, dok su neki pokrajinski čelnici protiv, ali se u ovom trenutku čini da će stav Merkelove prevladati, preneo je portal Indeks.hr

Nemačka se još od novembra nalazi u nekoj vrsti lokdauna, koji je prvo trebalo da traje samo četiri sedmice i da se završi pre božićnih praznika.

U zemlji su, u međuvremenu, zatvorene škole, prodavnice koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mere koje su od uvodenja početkom novembra postupno pojačavane.

Na snazi je i mera prema kojoj jedno domomćinstvo može posetiti samo jedna osoba izvan njenih članova.

U okruzima gde je više od 200 novoobolelih na 100.000 stanovnika u sedam dana nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko

19.01.2021. 22:26

Ja više ništa ne razumijem. Zašto najbogatije zemlje žele da unište svoju ekonomiju? Meni više ovde ništa nije jasno. Ima li neko objašnjenje? Možda hoće da naštancaju eure pa da podjele narodu i obezvrijede valutu, osiromaše narod, budu konkurentniji.