POSLE REGIONA TOKIO: Japan proširuje vanredno stanje na još sedam prefektura

Tanjug

13. 01. 2021. u 09:54

JAPANSKA vlada saopštila je danas da će proširiti vanredno stanje koje je već proglasila za region Tokio prošle nedelje, na još sedam prefektura, jer se ova zemlja trenutno bori sa jačim talasom COVID 19 virusa.

ПОСЛЕ РЕГИОНА ТОКИО: Јапан проширује ванредно стање на још седам префектура

Foto: AP

Očekuje se da će premijer Jošihide Suga danas na konferenciji za štampu objaviti odluku kojom se od četvrtka u 19 sati proširuje vanredno stanje na prefekture Osaka, Kjoto, Hjogo, Fukuoka, Aiči, Gifu i Točigi, prenosi Rojters.

„Ako ne zaustavimo infekciju Covid 19 u velikim gradovima, ne možemo zaustaviti širenje na nacionalnom nivou", rekla je ministar zdravlja Norihisa Tamura na sastanku sa savetodavnim odborom koji je danas odobrio ovaj plan.

Odluka vlade usledila je nakon što su guverneri Osake, Kjota i drugih teško pogođenih prefektura zatražili od vlade da proglasi vanredno stanje , što lokalnim vlastima daje pravni osnov za postavljanje ograničenja za kretanje stanovnika i kontrolu rada preduzeća.

Sa ovim novim proširenjem, vanredno stanje će sada važiti za 55 odsto od ukupno 126 miliona stanovnika Japana i trebalo bi da traje do 7. februara ,ali su mere znatno blaže od onih koje su važile prošlog proleća, navodi agencija.

Japan je do sada zabeležio oko 298.000 slučajeva koronavirusa i 4.192 smrtnih slučajeva tokom pandemije Covid 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BORBE MORAJU DA SE NASTAVE Lavrov: Ako dođe do pregovora – nećemo praviti nikakve pauze