TURCI HOĆE DA PRAVE S-400: Ankara uslovljava još jednu kupovinu ruskih PVO sistema, Moskva ne želi da otkrije sve tajne ovog sistema

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 01. 2021. u 09:27

ZA Tursku je važno ne samo da ima sisteme S-400 nego da ih ubuduće sama proizvodi, izjavio je Ismail Demir, predsednik Uprave vojne industrije ove zemlje.

ТУРЦИ ХОЋЕ ДА ПРАВЕ С-400: Анкара условљава још једну куповину руских ПВО система, Москва не жели да открије све тајне овог система

Moskva ne želi da otkrije sve detalje sistema S-400

On je objasnio da će Ankara kupiti još sistema S-400 samo pod uslovom da joj Rusija da i tehnologiju kako bi zajedno mogli da ih proizvode.

Na početku pregovora sa Turcima Rusi su govorili o mogućnosti samo jednog dela zajedničke proizvodnje, dakle ne celog sistema S-400. Jasno je da Rusi ne žele da odaju sve tajne kako je napravljen "mozak" ovog sistema. U Moskvi su ubeđeni da Turska nije sposobna da bez ruske pomoći sama napravi najvažnije delove i raketu za S-400.

U vreme dok je rukovodstvo u Vašingtonu pravilo pritisak na predsednika Erdogana da odustane od kupovine S-400, ministar spoljnih poslova Turske Mevljut Čavušoglu je otvoreno kazao da će ih nabavljati od Rusije sve dok ne budu mogli da ih sami proizvode. On je podsetio da je Turska htela da kupi američki "Patriot" ali nije uspela.

- Turci su kupili S-400 kako bi se uverili koliko je on efikasan. Shvatili su koliko je on pouzdan i da boljeg PVO sistema nema. Međutim, glavne tajne proizvodnje im nismo otkrili - kaže penzionisani general-lajtnant Ajteč Bižev, bivši zamenik komandanta ruskih Vojno-vazdušnih snaga za pitanja zajedničkog sistema PVO Zajednice nezavisnih država (bivših sovjetskih republika).

General Bižev tvrdi da ne preti nikakva opasnost nacionalnim interesima Rusiji od toga što sada i Turska ima njene sisteme S-400. Isti je slučaj i sa Kinom koja je kupila ruske S-400.

Ugovor o kupoprodaji S-400 Rusija i Turska su potpisale u decembru 2017. To je bio najveći ugovor Rusije sa jednom članicom NATO. Četiri diviziona S-400 Turska je kupila za dve i po milijarde dolara od čega je 55 odsto na ruski povoljni kredit. To je potvrdio generalni direktor državne korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov.

Sistem S-400 koji je primljen u naoružanje ruske armije 2007. godine namenjen je za obaranje savremenih letelica uključujući i one koji lete hipersoničnom brzinom. Domet S-400 je 400 kilometara, a taktičko-balističke rakete na udaljenosti do 60 kilometara. Taj sistem koristi radar dometa 600 kilometara.Važno je i to da rakete koje je koristio S-400 mogu da obaraju i ciljeve koji lete na visini od samo - pet metara.

DEMIR POD SANKCIJAMA

Od 14. decembra prošle godine predsednik Uprave vojne industrije Turske Ismail Demir je pod sankcijama SAD. Njegovi računi u SAD su blokirani kao i svaka druga imovina. Isto se odnosi i na krug njegovih najbližih saradnika. "Cilj Turske je da ima samostalnu vojnu industriju i bilo kakve sankcije neće promeniti moju poziciju", kazao je Ismail Demir. On je istakao da su kupljeni sistemi S-400 već spremni za upotrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!