EVROPSKA KOMISIJA SAOPŠTILA: Najviše vakcina stiže u EU u drugom kvartalu 2021.

Tanjug

12. 01. 2021. u 17:34

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА САОПШТИЛА: Највише вакцина стиже у ЕУ у другом кварталу 2021.

Foto EPA

EVROPSKA komisija obavestila je Evropski parllament da se najveća isporuka vakcina protiv Kovid19 u EU očekuje tokom drugog kvartala 2021. godine.

Komisija je najavila i da od sledeće nedelje počinje sa radom EU platforma na kojoj će države članice dva puta nedeljno davati izveštaje o broju primljenih i upotrebljenih vakcina.

Odbor Evropskog parlamenta za životnu sredinu i javno zdravlje je tokom današnje debete sa glavnim EU pregovaračem za nabavku vakcina Sandrom Galinom ukazao na potrebu za ”više jasnoće i transparentnosti” u pogledu ugovora o vakcinama, kao i procesa donošenja odluka na nivou EU.

Odgovarajući na pitanja poslanika o navodnim dodatnim nacionalnim ili bilateralnim ugovorima koje zemlje članice EU sklapaju sa farmaceustkim kompanijama, uprkos obavezi da se nabavka vakcina za celu EU radi preko zajedničkih ugovora koje pregovara i potpisuje EK, Galina je odgovorila da nije upoznata sa takvim ugovorima.

Ona je dodala da kroz Sporazum o zajedničkoj nabavci EU ima prioritet u isporuci vakcina koje će se zatim proporcionalno distribuirati državama članicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)