NEMCI OZBILJNO ULAŽU U BORBU PROTIV KORONE: Bajontek pravi dve milijarde doza vakcina, 200 miliona evra za nove kovid laboratorije

Tanjug

11. 01. 2021. u 19:19

NEMAČKA farmaceutska kompanija Bajontek, koja je razvila vakcinu protiv korona virusa zajedno sa američkom kompanijom Fajzer, saopštila je da očekuje da će do kraja godine biti proizvedeno dve milijarde doza.

НЕМЦИ ОЗБИЉНО УЛАЖУ У БОРБУ ПРОТИВ КОРОНЕ: Бајонтек прави две милијарде доза вакцина, 200 милиона евра за нове ковид лабораторије

Foto: EPA

Ugur Šahin, izvršni direktor kompanije, rekao je da će tri fabrike za proizvodnju vakcine uskoro početi da rade u SAD, i tri u Evropi, čime će se bar udvostručiti broj doza predviđenih za ovu godinu, preneo je AP.

Kompanija je rekla da će pronaći način da vakcina dođe do što više ljudi, među kojima će biti trudnice i deca, između ostalih.

Do 10. januara, Bajontek kaže da je već proizveo 32.9 miliona doza vakcine koja se pokazala 95 odsto efikasnom tokom kliničkih testiranja.

200 MILIONA EVRA ZA NOVE KOVID LABORATORIJE

Nemačka planira da otvori laboratorije u kojima će genetski sekvencirati uzorke kovida 19 kako bi utvrdila da li se poklapaju sa novim, zaraznijim tipom korona virusa koji se širi velikom brzinom u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Prema nacrtu zakona koji se pojavio na današnjoj diskusiji među ministrima, vlada će obezbediti laboratorijama 200 miliona evra da pokrenu sekvenciranje kojim se utvrđuje novi soj kovida 19, preneo je Rojters.

Nemačka je do sada bila manje aktivna u genetskom sekvenciranju, u odnosu na Britaniju, Dansku ili Finsku, navodi britanska agencija.

"Vrlo je važno da uočimo u kratkom vremenskom roku koje mutacije nose određene rizike. Moramo da odmah primetimo sojeve koji se lako prenose. Novi tipovi kovida 19 mogu da načine bolest opasnijom i da načine korona virus otpornijim na vakcinu", piše u nacrtu zakona. U Nemačkoj su već pronađeni novi sojevi kovida 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAJNOVIJA VEST IZ PARIZA: Muškarac preti eksplozivom u iranskom konzulatu