OVAJ RUSKI VOZ MOŽE DA UNIŠTI AMERIKU: Pokušali da ga kopiraju, ali su na kraju odustali! (VIDEO)

Novosti online

06. 01. 2021. u 09:22

VOJNI stručnjak Aleksej Leonkov govorio je o razvoju raketnog sistema Barguzin i njegovom ulasku u ruske trupe tokom gostovanja u emisiji Solovjov Lajv.

ОВАЈ РУСКИ ВОЗ МОЖЕ ДА УНИШТИ АМЕРИКУ: Покушали да га копирају, али су на крају одустали! (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Rekao je da je razvoju Barguzina prethodio železnički raketni sistem Molodec. Svojevremeno je Pentagon uključio „Molodec“ na listu oružja koje potpada pod Ugovor o smanjenju nuklearnih arsenala (START). Prema Leonkovu, najveći strah Amerikanaca tada je bio taj kompleks koji je nemoguće otkriti. Njegove rakete bile su i u jamama i na šinama. Nuklearno osoblje moglo je stići na mesto lansiranja: platforma za lansiranje, kontrolna tačka lansiranja i odeljenje osoblja angažovanog na servisiranju kompleksa nalazili su se u vagonima.

Tokom hladnog rata, Pentagon je finansirao razvoj sličnog projekta Peacekeeper Rail Garrison, ali je bio prinuđen da ga umanji zbog tehničkih troškova i visokih troškova održavanja i razvoja nuklearnog oklopnog voza.

- Ili je njihova raketa preteška, ili šine ne mogu da ga izdrže - dodao je Leonkov.

Kompleks Barguzin dizajniran je na bazi železničkog kompleksa Molodec, biće opremljen modifikacijom interkontinentalne rakete Jars sposobnom da pogađa ciljeve u radijusu od 12 hiljada kilometara.

Razvoj ovakvog raketnog kompleksa podseća na šaljivu pesmu sovjetskog i ruskog lika iz animiranih filmova, Čeburaške, koja se zove "Nuklearni vagon" (rus. Яdernый vagon – prim. red.), i peva o ruskom nuklearnom odgovoru Sjedinjenim Državama i njegovim posledicama.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi