NOBELOVA NAGRADA ZA MIR ZA DŽULIJANA ASANŽA, EDVARDA SNOUDENA I ČELZI MENING: Irska aktivistkinja nominovala trojac

Novosti online

05. 01. 2021. u 13:27

IRSKA aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1976. godine Mejrid Korigan Megvajer nominovala je osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i uzbunjivače Edvarda Snoudena i Čelzi Mening za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, navodi Ajriš tajms.

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР ЗА ЏУЛИЈАНА АСАНЖА, ЕДВАРДА СНОУДЕНА И ЧЕЛЗИ МЕНИНГ: Ирска активисткиња номиновала тројац

Foto: Tanjug/AP

- Svako od njih je pokazao hrabrost mnogo puta. Otkrivajući nezakonite radnje vlasti koje su prouzrokovale milione smrtnih slučajeva stavili su svoju slobodu i živote na kocku. Njihovo samopožrtvovanje i nesebičnost predstavljaju izvanrednu demonstraciju veličanstvenosti ljudskog duha- istakla je suosnivačica organizacije "Peace People" u pismu Komitetu za dodelu Nobelove nagrade.

Džulijanu Asanžu trenutno preti do 175 godina zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama, ukoliko bude osuđen po svih 18 optužbi koje se protiv njega vode, dok Snoudenu preti deset godina zatvora zbog otkrivanja detalja o američkom masovnom nadzoru.

Čelzi Mening, koja je otkrila američke ratne zločine u Iraku i Avganistanu, osuđena je na 35 godina zatvora 2013. godine, ali je puštena 2017. godine kada je odlazeći američki predsednik Barak Obama preinačio kaznu. Ponovo je zatvorena u martu 2019. godine nakon odbijanja da svedoči o vezama sa Asanžom, ali je opet puštena prošlog marta uz kaznu od 256.000 dolara.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri