NEVEROVATNO OTKRIĆE: Naučnici napravili uređaj koji otkriva koronu za deset sekundi

Novosti onlajn

04. 01. 2021. u 22:49

TURSKI naučnici su napravili uređaj koji dijagnostikuje kovid 19 za deset sekundi, saopšteno je na sajtu Univerziteta Bilkent iz Ankare.

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Научници направили уређај који открива корону за десет секунди

Foto: Srbatom

Princip rada uređaja „Diagnovir“ nije zasnovan na replikaciji uzoraka, nego na optičkim svojstvima. Za testiranje se uzima uzorak iz sluzokože usne duplje, koji se dalje meša sa specijalnim rastvorom i stavlja u uređaj.

​- Patogeni se otkrivaju u roku od deset sekundi putem dinamičkog prijema fluorescentnog signala. Proces se odvija preko mikro šeme za otkrivanje patogena, koja je razvijena specijalno za biosenzor - objašnjavaju istraživači.

Tokom pretkliničkih testiranja uređaj je pokazao efikasnost u otkrivanju virusa korona od 99 odsto, navodi se u saopštenju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!