RUSKA VOJSKA SVE AKTIVNIJA U AFRICI: Ovih pet zemalja je u njihovom fokusu, šire svoje prisustvo na crnom kontinentu

Novosti online

04. 01. 2021. u 12:34

RUSIJA je spremna da i dalje pomaže u povećavanju potencijala oružanih snaga Malija, Mauritanije, Čada, Nigera i Burkine Faso, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

РУСКА ВОЈСКА СВЕ АКТИВНИЈА У АФРИЦИ: Ових пет земаља је у њиховом фокусу, шире своје присуство на црном континенту

Foto: Depositphotos

- Osim aktivnog učešća u međunarodnim naporima kao stalna članica Saveta bezbednosti, Rusija na bilateralnom nivou pruža vojno-tehničku pomoć nizu zemalja ovog regiona i obučava vojne i policijske kadrove. Nastavićemo da doprinosimo povećanju potencijala oružanih snaga ‘Sahelske petorke’ (Burkina Faso, Mauritanija, Mali, Niger i Čad)  i država Sahara Sahela u interesu obnavljanja i održavanja mira u regionu u skladu sa principom "afrički problemi – afrička rešenja" - objasnio je Veršinjin.

Zamenik ministra naveo je da situacija u Sahelu izaziva zabrinutost u Moskvi: u regionu se ne smanjuje nivo terorističkih pretnji, povećavaju se međuetnički i međukomunalni sukobi, a humanitarna situacija brzo degradira. Dodatan izazov regionalnoj bezbednosti bio je puč u Maliju u avgustu.

- Jedna od najvećih mirovnih misija UN raspoređena je u Maliju, gde služi kao glavni instrument za održavanje bezbednosti u zemlji. Treba pomenuti i antiterorističke napore regiona. Udružene snage zemalja ‘sahelske petorke’ sprovode odgovarajuće operacije u pograničnim oblastima. One imaju podršku Plavih šlemova i francuske operacije ‘Barhan’. Savet bezbednosti je u Maliju dodelio francuskom vojnom prisustvu pomoćnu ulogu, što je jasno navedeno u njegovim rezolucijama - naglasio je ruski diplomata.

Francuska je 2014. u ovom regionu pokrenula protivterorističku operaciju „Barhan“. Ovu misiju podržava regionalna struktura G5, stvorena iste godine. Cilj operacije „Barhan“, koju Francuska sprovodi u Sahelu je borba protiv terorizma i stabilizacija situacije u regionu do nivoa na kojem lokalne vlasti mogu samostalno da pružaju bezbednost. Od 2013. godine Francuska je poslala oko četiri hiljade vojnika da učestvuju u operaciji u Maliju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu