SZO DALA ODOBRENJE: Dozvoljena hitna upotreba Fajzerove vakcine

Tanjug

31. 12. 2020. u 22:30

SVETSKA zdravstvena organizacije (SZO) dala je odobrenje za Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa za hitnu upotrebu.

СЗО ДАЛА ОДОБРЕЊЕ: Дозвољена хитна употреба Фајзерове вакцине

Foto: EPA

Ovo je prva vakcina protiv korona virusa koja je dobila odobrenje SZO za hitnu upotrebu, čime su otvorena vrata zemljama da ubrzaju sopstvene regulatorne postupke odobravanja uvoza i primene vakcine.

Odobrenje omogućava i UNICEF-u i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji da nabave vakcinu za distribuciju onim zemljama kojima je to potrebno, navodi se u saopštenju SZO.

Jednaki globalni pristup vakcinama presudan je za borbu protiv pandemije, naglasila je pomoćnica generalnog direktora SZO dr Marianđela Simao.

- Ovo je vrlo pozitivan korak ka osiguravanju globalnog pristupa vakcinama protiv kovida-19. Ali, želim da naglasim potrebu za još većim globalnim naporima da se postigne dovoljno zaliha vakcina kako bi se zadovoljile prioritetne potrebe ljudi u celom svetu - rekla je dr Simao.

- SZO i naši partneri rade danju i noćnu na proceni drugih vakcina koje su dostigle standarde bezbednosti i efikasnosti. Želimo da ohrabrimo još više onih koji razvijaju vakcine da se jave na pregled i procenu - rekla je Simao i navela da je od vitalne važnosti da se obezbedi dovoljna količina vakcine za sve zemlje i tako omogući zaustavljanje pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku