I "MODERNU" ODOBRAVAJU POD HITNO: Uskoro druga vakcina dobija dozvolu u SAD

I. STANOJEVIĆ

18. 12. 2020. u 23:49

CEPIVO kompanije "Moderna" na korak je do odobrenja po hitnom postupku u SAD. Posle "Fajzerove" i "Biontekove" vakcine, u Američkoj upravi za hranu i lekove (FDA), sledi uskoro autorizacija "Modernine" vakcine, a potom i distribucija miliona doza.

И МОДЕРНУ ОДОБРАВАЈУ ПОД ХИТНО: Ускоро друга вакцина добија дозволу у САД

Foto AP

SAD su ugovorile isporuku 200 miliona doza "Modernine" vakcine, od čega šest miliona čim FDA da zeleno svetlo. Naručile su je Kanada, Velika Britanija, Švajcarska, EU, Japan i Južna Koreja. Bezbednost "Modernine" vakcine procenjena je na 95 odsto, a "Fajzer-Biontekove" na 90 odsto.

Dve odobrene vakcine razlikuju se prilično po propisima skladištenja i transporta i to u korist "Modernine", koja se čuva na minus 20 stepeni Celzijusa, dok "Fajzer-Biontekova" zahteva minus 75 stepeni. To znači da su troškovi kod druge veći, ali je, s druge strane, rok čuvanja kod "Modernine" oročen na šest meseci. Obe je potrebno dobiti dvaput, ali je kod "Modernine" revakcinacija na 28 dana, a kod druge vakcine, 21 dan.

Foto Ilustracija V. N.

"Modernina" vakcina dobila je 20 glasova članova ekspertskog odbora i nijedan protiv, a procena se odnosi na njenu upotrebu na punoletno stanovništvo. Isti Komitet stručnjaka dao je odobrenje i za upotrebu "Fajzer-Biontekove" vakcine. Od sekvenciranja genoma virusa korona do pojave dve vakcine na tržištu prošlo je manje od godinu, istakao je dr Džejms Hildret, član ovog tima eksperata.

U međuvremenu, cepivo američkog "Fajzera" i nemačkog "Bionteka" je ušlo u postupak masovne imunizacije u Americi, koja beleži veći broj zaraženih i preminulih od kovida 19 nego ijedna druga zemlja. Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici i korisnici domova za stare. Da bi se u SAD ostvario takozvani imunitet krda, biće potrebna imunizacija oko 80 odsto stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)