BAJDENOV IZBOR RASTURA AMERIKU: Šef republikanaca u Teksasu pozvao na otcepljenje od SAD

Novosti online

12. 12. 2020. u 18:43

LIDER Republikanske stranke u Teksasu rekao je da bi "države koje poštuju zakon" mogle stvoriti “sopstvenu uniju", nakon što je Vrhovni sud SAD-a odbio teksašku tužbu oko predsedničkih izbora 2020. godine.

БАЈДЕНОВ ИЗБОР РАСТУРА АМЕРИКУ: Шеф републиканаца у Тексасу позвао на отцепљење од САД

Džo Bajden / Foto AP

Odluka Vrhovnog suda poslednji je pravosudni poraz Republikanske stranke u pokušajima da se ponište rezultati izbora 3. novembra, prenosi Fox News.

Teksas tvrdi da ima pravo "zahtevati da sve ostale američke savezne države slede ustavom određena pravila pri imenovanju elektora u izborni koledž". Teksas tvrdi da i ostale savezne države trpe kad god jedna savezna država "krši savezni zakon da bi uticala na ishod predsedničkih izbora".

Međutim, Vrhovni je sud odbacio tako utemeljenu tužbu. U obrazloženju stoji da Teksas "nije pokazao pravni interes za način na koji druga savezna država provodi svoje izbore".

Bivši kongresmen iz Floride Alen Vest, koji vodi Republikansku stranku u Teksasu, objavio je odgovor nakon odluke suda.

- Odbacujući tužbu Teksasa i još 17 saveznih država, te 106 američkih kongresmena, Vrhovni sud doneo je odluku da savezna država može preduzimati neustavne radnje i kršiti vlastiti izborni zakon, što rezultira štetnim učinkom na druge države koje se pridržavaju zakona, dok država-prestupnica ne snosi posledice - prenosi Vestov odgovor KTVT-TV iz Dallas-Fort Wortha.

- Ovom se odlukom uspostavlja presedan koji kaže da savezne države mogu kršiti Ustav SAD-a i da za to neće odgovarati. Ova odluka imaće dalekosežne posledice za budućnost naše ustavne republike - nastavlja Vest.

Vestov predlog dolazi posle izjave republikanskog astupnika u Predstavničkom domu Kajla Bidermana, koji je pozvao na raspisivanje referenduma na kojem bi ljudi odlučivali treba li se Teksas odvojiti od SAD-a.

Osim toga, voditelj Raš Limbo ove nedelje je izjavio je raspad SAD-u neizbežan, s obzirom na hronične nesuglasice između konzervativaca i liberala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri