UGROŽEN IM OPSTANAK: Namibija oglasila prodaju 170 zaštićenih divljih slonova

Tanjug

02. 12. 2020. u 23:56

УГРОЖЕН ИМ ОПСТАНАК: Намибија огласила продају 170 заштићених дивљих слонова

Foto: J. Skenderija

NAMIBIJAje oglasila prodaju 170 zaštićenih divljih slonova zbog suša i povećanja njihovog broja, saopštilo je ministarstvo za životnu sredinu.

U reklami koju je objavio državni dnevni list "Nova era" navodi se da je povećanje broja nesreća usled sukoba između ljudi i slonova motivisalo prodaju sisara kojima preti rizik od izumiranja usled krivolova i ekoloških faktora, prenosi Rojters.

Ministarstvo životne sredine, šumarstva i turizma je saopštilo da će slonove moći da kupe kupci iz zemlje i inostranstva koji ispunjavaju stroge kriterijume, poput onih koji se odnose na mesta na kojima će slonovi biti smešteni, a strani kupci će morati i da prilože dokaz da vlasti u njihovoj zemlji dozvoljavaju uvoz slonova.

Kao i nekoliko drugih afričkih zemalja, Namibija pokušava da održi balans između zaštite vrsta kao što su slonovi i nosorozi, dok istovremeno nastoji da umanji opasnost koju ove životinje predstavljaju kada se približe ljudskim staništima.

Napori Namibije za zaštitu vrsta uživaju međunarodnu podršku, ali su vlasti prošle godine saopštile da razmatraju da povuku pravila o globalnoj trgovini ugroženim vrstama, nakon što je na sastaku CITES-a (Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune) odbačen predlog o ublažavanju restrikcija na lov i izvoz belih nosoroga.

Namibija želi da u većoj meri dozvoli trofejni lov i izvoz živih životinja, uz obrazloženje da bi to uvećalo sredstva potrebna za zaštitu ugroženih vrsta.

Vlasti Namibije su u oktobru prodale sto bivola, dok je u toku prošle godine prodato hiljadu životinja iz nacionalnih parkova, kada se zemlja suočila sa najgorom sušom u poslednjih sto godina.

Zvanični podaci pokazuju da se od 1995. do 2019. godine broj slonova u Namibiji uvećao sa oko 7.500 na 24.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)