VRATOLOMIJE ČUVARA RUSKOG ARKTIKA: Pogledajte akrobacije lovaca sa nosača aviona "Admiral Kuznjecov" (VIDEO)

Novosti online

01. 12. 2020. u 22:25

PRE pet godina u sastavu Mornaričke avijacije Rusije formiran je 100. brodski lovački vazduhoplovni puk. Piloti su proslavili godišnjicu letovima tokom kojih su formirali figure kao što su „mrtva petlja“, „cev“ i „vadičep“, piše portal „Zvezda“.

ВРАТОЛОМИЈЕ ЧУВАРА РУСКОГ АРКТИКА: Погледајте акробације ловаца са носача авиона Адмирал Кузњецов (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Lovac komandanta puka prvi poleće ka olovnom polarnom nebu. „Radi kao što ja radim“ jedan je od principa nastave.

Danas treniraju na veoma malim visinama, što je važno za igre „skrivanja“ od neprijatelja, a to je moguće samo ako ostanu nevidljivi za neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane (PVO), jer se na taj način postiže efekat iznenađenja.

Prema vazduhoplovnim standardima, piloti izvode najteže, veoma naporne i najopasnije letove. Njihovoj pripremi je posvećeno više vremena nego u vazduhoplovstvu baziranom na obali. Tim pre što su letovi na Arktiku uvek praćeni lošim vremenskim uslovima.

Brodski lovački vazduhoplovni puk Severne flote najmlađi je u Rusiji. Nastao je pre pet godina, nastavlja istoriju i tradiciju istraživačkog i instruktorskog borbenog vazduhoplovnog puka Crnomorske flote, kojim je na Krimu od 1986. godine komandovao legendarni pilot, heroj Rusije Timur Apakidze. Posle raspada SSSR-a, komandant je sa većinom osoblja nastavio da služi u Severnoj floti, obučavajući čitavu plejadu pilota.

Dok se teški nosač aviona, krstarica „Admiral Kuznjecov“ popravlja, sadašnja generacija pilota usavršava svoje veštine u vazduhoplovnom kompleksu za obuku palubne avijacije NITKA na Krimu i na svom matičnom aerodromu Severomorsk 3. Među njima je i komandant grupe Aleksej Apraksin. On navodi da je njegov san iz detinjstva bio da bude tamo, na vrhu. Danas se šali da je „ljubav prema nebu obostrana i da je glavna stvar da mu se potpuno predate".

- Moramo biti spremni da ispunimo bilo koji zadatak koji nam je dodeljen. Počevši od vazdušnih borbi na velike daljine, kada jednostavno ne vidimo metu, jer je vrlo daleko od nas i kada iz dalekometne borbe prelazimo u blisku manevarsku borbu. Ovde ulogu već ne igra navođeno oružje, već naš top. Pokušavamo da pobedimo na ovaj način, kako bismo stekli nadmoć u vazduhu - rekao je komandant vazduhoplovne grupe 100. posebnog brodskog borbeno-vazduhoplovnog puka Severne flote Aleksej Apraksin.

Piloti moraju biti spremni za poletanje i sletanje na brodove avionima MiG-29K. Manevarski lovac može da radi u bilo koje doba godine, na bilo kojoj geografskoj širini. Ovo je još jedna važna komponenta zaštite arktičkih granica.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a