BRITANSKI MEDIJI: Oksfordska vakcina će koštati tri dolara?

Tanjug

23. 11. 2020. u 21:00

VAKCINA protiv korona virusa koju razvija univerzitet u Oksfordu u saradnji sa AstraZenekom koštaće između tri i četiri dolara, preneo je danas britanski Telegraf.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Оксфордска вакцина ће коштати три долара?

Foto AP

-Oksfordska vakcina je vakcina za ceo svet. Dok su Fajzer i Moderna saopštili da su uspešno završili fazu tri testiranja, britanski tim je u startu naglasio da je njihov cilj da njihov produkt treba da bude dostupan celoj planeti. Ne radi se samo o vakcini koja će moći da se transportuje i skladišti na normalnim temperaturama, već da bude dostupna svima- piše u tekstu Telegrafa.

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama sveta, dodaje se u tekstu.

-Sa cenom od samo tri do četiri dolara po dozi, oksfordska vakcina je samo delić cene Fajzerove i Modernine vakcine, koja će se prodavati po cenama između 20 i 32 dolara, što je za mnoge zemlje u razvoju skupo- navodi Telegraf.

Direktor tima koji je pravio vakcinu u Oksfordu Endru Polard kaže da su napravili "vakcinu za svet".

-Naš cilj je bio da vakcina bude dostupna svuda. Smatram da smo uspeli to da uradimo. Ovo su vrlo uzbudljiva vremena za ljudsko zdravlje- rekao je Polard.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAISI SE OBRATIO NARODU: Ovo je poruka iranskog predsednika