PAŠINJAN PROGOVORIO O RUSKOJ VOJSCI U KARABAHU: Azeri bi opkolili 30.000 jermenskih vojnika

Novosti online

13. 11. 2020. u 22:48

PRISUSTVO ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu postaje najvažniji faktor za očuvanje mira, rekao je premijer Jermenije Nikol Pašinjan u intervjuu za jermensku televiziju.

ПАШИЊАН ПРОГОВОРИО О РУСКОЈ ВОЈСЦИ У КАРАБАХУ: Азери би опколили 30.000 јерменских војника

Foto: EPA

- Prisustvo ruskih mirovnjaka u regionu postaje jedan od najvažnijih faktora, garancija toga da za vreme njihovog prisustva rat neće početi ili da se neće proširiti - rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, neophodno je obezbediti povratak stanovnika Karabaha na teritorije koje su pod kontrolom vlasti Karabaha uz garancije ruskog mirovnog kontigenta.

- Prolazak kroz Lačin (iz Jermenije u Karabah) garantovaće ruski mirovnjaci, neće biti problema sa kretanjem - rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, karabaški Jermeni treba da se vrate svojim kućama radi obnavljanja Karabaha. Pašinjan ističe da će vlasti uložiti napore da se obnove zgrade, građevine i infrastruktura.

Pašinjan je naglasio da bi pretila opasnost od opkoljavanja 30.000 jermenskih vojnika u slučaju da rat u Nagorno-Karabahu nije zaustavljen.

- Glavni faktor za potpisivanje sporazuma bila je konstatacija činjenice da je Stepanakert ostao nezaštićen nakon pada grada Šuša, i da rat nije zaustavljen u roku od nekoliko sati, pali bi Stepanakert, zatim Askeran, Martakert i od 20.000 do 30.000 naših vojnika bi bilo opkoljeno - rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, te brojke se razliku u zavisnosti od scenarija.

- I te snage ne bi mogle da utiču na situaciju, jer su im prilazili iz pozadine - objasnio je on.

Premijer Jermenije se osvrnuo i na svoj odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je istakao da se stav Rusije po pitanju Karabaha nije promenio u poslednje 4,5 godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zoran

13.11.2020. 23:32

Rusi su vas prodali Turcima na tacni! Istrosio si bonus kod Amera i sada se koprcas na Rusko - Turskom raznju. Ha ha ha jos jedan komunista gde mu nije mesto. Izdao si pravoslavlje, ojacao Islam to si uradio.

ala si pametan

14.11.2020. 17:13

@Zoran - Јако си ,,паметан"! Руси их предали кажеш! Јермени су у земљи која припада Азербејџану! И сад Руси треба да се боре за Јермене?! По тој логици онда и Косово и Метохија припадају Албанији или коме већ. После распада СССРа у иностранству је остало преко 25 милиона Руса. Дакле, Руси су требали да воде рат са суседима. Рат би СИГУРНО добили, али нису хтели да отимају туђу територију!