MAKRONOV ODGOVOR NA TERORISTIČKU PRETNJU: Francuska, Austrija i Nemačka donele istorijsku odluku!

Goran Čvorović - Specijalni dopisnik iz Pariza

10. 11. 2020. u 17:20

UKLANjANjE terorističkih sadržaja s interneta u roku od jednog sata, izmena Šengenskog sporazuma iz osnova i stvaranje unutrašnjeg Saveta bezbednosti EU.

МАКРОНОВ ОДГОВОР НА ТЕРОРИСТИЧКУ ПРЕТЊУ: Француска, Аустрија и Немачка донеле историјску одлуку!

Foto: EPA

To su glavni zaključci jučerašnjeg evropskog mini-samita koji je održan u Jelisejskoj palati, na kome su fizički prisustvovali francuski predsednik Emanuel Makron i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, Dok su video-konferencijom učestvovali još i predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, nemačka kancelarka Angela Merkel i holandski premijer Mark Rute.

- Prostor slobodnog kretanja je jedno od osnovnih dostignuća evorpske izgradnje. Kontramera slobodnom kretanju unutra, nalagala je zaštitu spoljnih granica. Ovo drugo obećanje nije dovoljno ispoštovano. Javnost država koje su suočavaju sa terorostičkom pretnjom ne mogu još dugo da prihvataju održanje naših otvorenih granica, ukoliko iz osnova ne reformišemo Šengenski prostor, da bi postao prostor bezbednosti – istakao je Makron.

Sastanak je sazvan da bi se iskazala evropska solidarnost, ali i dogovorile konkretne mere koje će se sprovesti već na sledećem Evropskom samitu 10. decembra u Briselu.

- Ne treba mešati borbu protiv ilegalne imigracije sa terorizom. Ali, treba lucidno sagledati veze koje postoje između ova dva fenomena – naglasio je francuski predsednik, rekavši da je potreban zajednički, usaglašen i brz odgovor, jer opasnost preti svim evropskim zemljama.

Druga juče dogovorena mera je borba protiv terorističke propagande i diskursa mržnje preko interneta i ekspresno uklanjanje terorističkih sadržaja.

- Internet i društvene mere su prostor slobode, ali ta sloboda postoji samo ako postoji i bezbednost, ako internet nije sklonište za one koji nepoštuju naše vrednosti i idoktriniraju smrtonosnim ideologijama – kazao je Makron, koji je takođe najavio da će EK početkom decembra predložiti novo zakonodavstvo protiv govora mržnje.

Šestoro lidera su se dogovorili i da, nekoliko dana uoči pete godišnjice atentata u Parizu, konačno počnu s ubrzanom primenom odavno izglasanih mera, koje su donete posle ovih napada u francuskoj prestonici. Među njima su razvoj zajedničke baze podataka, saradnja između policija i bezbednosnih službi, razmena informacija i jačaaanje krivičnih prerogativa. Ni do danas to nije sprovedeno u delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije