FRONT ISPRED BELE KUĆE: U napetoj atmosferi Amerika noćas iščekivala rezultate predsedničkih izbora

D. SAVIĆ

04. 11. 2020. u 06:00

VISOKA ograda podignuta ispred Bele kuće na dan glasanja za 46. predsednika SAD možda je bila najslikovitiji izraz atmosfere u kojoj su se noćas očekivali prvi, mada najverovanije ne i konačni rezultati jednih od najnapetijih izbora u istoriji Amerike.

ФРОНТ ИСПРЕД БЕЛЕ КУЋЕ: У напетој атмосфери Америка ноћас ишчекивала резултате председничких избора

Foto AP

Aktuelni republikanski predsednik Donald Tramp (74), iza te ograde, u zdanju u Pensilvanija aveniji broj 1.600, sa 400 gostiju je čekao, kako je rekao, "veličanstvenu pobedu", dok se ispred te barijere, na ulici, očekivalo čak 10.000 demonstranata iz pokreta "Crni životi su važni", da odmah reaguju u slučaju da šef države proglasi da je reizabran.

Trampov demokratski rival, demokrata Džozef Bajden (77), ove napetosti je pratio sa sigurne udaljenosti, iz svog doma u Vilmingtonu, u državi Delaver.

I jedan i drugi tabor sa najvećim nestrpljenjem su iščekivali rezultate glasanja iz desetak "ćudljivih" država, koje menjaju strane od izbora do izbora, tako odlučujući i o njihovom ishodu. Naročito se to odnosilo na Pensilvaniju, Mičigen i Viskonsin, države u kojima, inače, znatan deo glasačkog tela čine i naši sunarodnici koji žive u SAD, pa su dva kandidata tu potrošila i najviše energije na ubeđivanje birača.

U danima pred izbore, kada SAD dnevno beleže po 90.000 zaraženih od virusa korona, Bajden je posebno igrao na kartu Trampovog "nesnalaženja" u epidemiji, dok se Tramp hvalio odličnim ekonomskim rezultatima, uprkos kovidu 19. Ko je bio ubedljiviji, teško da će se saznati danas, zbog rekordnih 98,4 miliona glasova koji su i pre izbornog dana upućeni poštom, uključujući i one obolele od kovida 19.

Rivali za predsedničke kandidate Trampa i Bajdena poštom glasalo sto miliona ljudi, Foto AP

Zbog različitih zakona u pojedinačnim državama o brojanju glasova pristiglih poštom, konačni rezultati bi mogli da budu poznati više dana, čak nedelja, posle izbora. Tramp već sumnja da će masovno glasanje poštom dovesti do netačnog izbornog rezultata, pa je više puta odbio da se unapred obaveže na miran prenos vlasti, ako izgubi. Bajden je, s druge strane, rekao da će prihvatiti izborne rezultate, pod uslovom da se glasovi pošteno prebroje.

Istovremeno, kompanije "Tviter" i "Fejsbuk" obeležile su post Trampa u kom je nazvao odluku Vrhovnog suda u Pensilvaniji da produži glasanje mejlovima "veoma opasnom". Menadžerka Bajdenove kampanje Dženifer O'Meli Dilon, s druge strane, tvrdi da "ne postoji scenario po kom će Tramp moći da se proglasi pobednikom u izbornoj večeri". Tramp objavljuje da će u drugom mandatu "isušiti vašingtonsku močvaru i spasti američki san".

GODFRI: POLITIKA PREMA SRBIJI SE NE MENjA

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri ocenio je da se američka politika prema Srbiji neće promeniti bez obzira na ishod izbora u SAD, dok je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istakao da Srbija mora da bude spremna na svaki rezultat američkih izbora i da jača odnose sa SAD.

- I demokrate i republikanci snažno podržavaju obnavljanje i produbljivanje odnosa između naša dva naroda. Vašington pridaje značaj jačanju saradnje sa svojim starim prijateljem Srbijom i drago mi je što je američka administracija uspela da udahne novu energiju i da zamah procesu ekonomske normalizacije. Od toga se neće odstupati - rekao je ambasador Godfri.

Foto AP

A Dačić je naglasio: "Mi moramo da budemo spremni na svaki rezultat. Nezavisno od toga ko pobedi, mi moramo da jačamo odnose sa SAD imajući u vidu da ni jedna ni druga strana nama nisu nove i da smo održavali kontakte i razgovarali i sa Džozefom Bajdenom i sa Donaldom Trampom u prošlosti". Kako je naveo, treba da se trudimo da nađemo najveći ili najmanji zajednički interes koji Srbija i SAD mogu da imaju.

Stoga, u igri su različiti scenariji - od jasne pobede jednog kandidata, do nerešene pravne bitke zbog koje bi ishod mogao da ostane neizvestan sve do januara, kada novi Kongres treba da potvrdi konačan rezultat. Od svih je, međutim, najopasniji scenario po kom bi tesni izbori, sa spornim ishodom, mogli celu zemlju da bace u haos.

PATA KARTE

Bajden je osvojio svih pet glasova za predsednika u Diksvil Noču, naselju u Nju Hempširu uz američko-kanadsku granicu, koje je posle glasanja malo posle ponoći prvo objavilo rezultate na izborima. Glasanje u ovom mestu nije uvek predvidivo, jer je 2016. godine sve glasove osvojila Hilari Klinton. Birališta je posle ponoći otvorio i susedni Milsfild, ali u njemu je Tramp osvojio 16, a Bajden pet glasova.

Foto AP

Do brojanja glasova elektora u Kongresu 6. januara ima nekoliko ključnih datuma. Prvi je 8. decembar, kada savezne države dostavljaju Nacionalnom arhivu SAD verifikovane liste svojih elektora. Elektorski koledž se sastaje 14. decembra da bi glasanjem ozvaničio ko će biti sledeći predsednik SAD.

ZAGREB: S TRAMPOM SRBIJA JUŽNO OD SISKA

Zagreb i Podgorica "navijaju" za Bajdena. Hrvatska, kako piše "Jutarnji list", treba da se nada pobedi Bajdena, jer bi politika Trampa mogla "dovesti Srbiju južno od Siska": "Zahvaljujući Džou Bajdenu, Amerika se umešala u ratove u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, naterala Hrvate i Bošnjake na saradnju i zaustavila fašističku politiku Miloševićevog režima", piše "Jutarnji". S druge strane, Tramp je, kažu, "opasan jer je pre dve godine njegova ekipa 'smislila promenu granica između Srbije i Kosova', što je odmah izazvalo reakciju spojenih posuda i navelo Milorada Dodika da zatraži otcepljenje RS od BiH". To onda, kako se navodi, "ima direktan uticaj na Hrvatsku, koja dobija Srbiju južno od Siska".

Foto AP

I ambasador Crne Gore u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović je Bajdena nazvao osvedočenim prijateljem Crne Gore: "Bajdenov doprinos našem procesu evroatlantskih integracija je nemerljiv", rekao je Kaluđerović.

Taj kandidat mora da osvoji 270 glasova od ukupno 538 glasova elektorskog koledža da bi proglasio pobedu. Postoji i mogućnost da se neki od elektora 14. decembra pokažu kao "neverni", ali se to dosad retko dešavalo.

Zasad je izvesno jedino da se izborni proces završava inauguracijom predsednika i potpredsednika SAD, za više od dva meseca - 20. januara 2021. godine. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024