POMPEO O RATU U KARABAHU: Azerbejdžan i Jermenija da se vrate pregovorima

Tanjug

23. 10. 2020. u 22:46

AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo saopštio je danas na Tviteru da je tokom odvojenih sastanaka sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, Zohrabom Mnatsakanianom i Džejhunom Bajramovim, razgovarao o ključnim koracima za prekid nasilja u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

ПОМПЕО О РАТУ У КАРАБАХУ: Азербејџан и Јерменија да се врате преговорима

Foto: EPA

"Obe strane moraju da primene sporazum o prekidu vatre i vrate se suštinskim pregovorima", naveo je Pompeo.

Kako navodi Rojters, oba ministra imala su odvojene sastanke s Pompeom koji su trajali oko 30-40 minuta.

Stejt department saopštio je da je Pompeo ukazao obema stranama na značaj ulaska u pregovore.

Na pitanje kako su pregovori prošli, jermenski ministar spoljnih poslova rekao je novinarima da su prošli "veoma dobro" i poručio da će se nastaviti rad na prekidu vatre.

Azerbejdžanski ministar spoljnih poslova saopštio je na Tviteru da je Pompea informisao o "destruktivnoj politici Jermenije, uključujući o granatiranju azerbejdžanskih gradova i civila, raspoređivanju plaćenika i terorista itd".

"Takođe smo razmenili stavove o bilateralnim odnosima", naveo je on.

U međuvremenu, žestoke borbe oko sporne oblasti Nagorno-Karabah nastavljene su i danas, iako su šefovi diplomatija Jermenije i Azerbejdžana otputovali u Vašington na pregovore o rešavanju decenijama dugog konflikta.

Pompeo je zakazao sastanak sa šefovima diplomatjia dve zemlje nakon što su propala dva sporazuma o prekidu vatre postignuta uz posredništvo Rusije.

Oružani sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su krajem septembra. U sukobima ima žrtava na obe strane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!