REVOLUCIJOM DO SMIRIVANJA RUSIJE: Upozorenja na huškanja SAD u Moldaviji treba ozbiljno shvatiti

Novosti online

21. 10. 2020. u 23:03

UPOZORENjA da bi Vašington u Moldaviji mogao da organizuje „obojenu revoluciju“ i da bi mogli da izbiju protesti kakvi su već zahvatili Belorusiju i Kirgiziju treba shvatiti ozbiljno, jer je Moldavija, u čijoj blizini je i zamrznuti sukob u Pridnjestrovlju, jedan od instrumenata Vašngtona u okviru politike „obuzdavanja“ Rusije, ističu ruski eksperti.

РЕВОЛУЦИЈОМ ДО СМИРИВАЊА РУСИЈЕ: Упозорења на хушкања САД у Молдавији треба озбиљно схватити

Foto EPA

Stručnjaci upozoravaju da bi scenario „obojene revolucije“ u Moldaviji mogao da bude realizovan odmah posle predsedničkih izbora, zakazanih za 1. novembar. U trci je osam kandidata, a glavni rivali za mesto šefa države su aktuelni predsednik Igor Dodon, koji se smatra proruskim i bivša premijerka Maja Sandu, koja je proevropski orijentisana.

- Ovde postoji jedinstvena kombinacija unutrašnjih i spoljnih faktora, koja je karakteristična za postsovjetski prostor Moldavije i Kirgizije. Stalna unutarpolitička nestabilnost, slaba državnost, mnoštvo sukobljenih interesnih grupa koje konkurišu za tu teritoriju između Istoka i Zapada, uz aktivne pokušaje da se Moldavija uvuče u sferu uticaja NATO-a i Evropske unije i uz aktivnosti američkih i rumunskih specijalnih službi na njenoj teritoriji. Zbog toga je scenario ’obojene revolucije‘ u Kišinjevu posle drugog kruga predsedničkih izbora, a možda i posle prvog, više nego verovata - rekao je za Sputnjik ruski politikolog Aleksandar Nosovič.

On je naveo da, prema prognozama, prva runda možda neće odrediti pobednika, te da Dodon, koji ima za cilj približavanje Rusiji u okviru Evroazijske ekonomske unije, i Maja Sandu, koja se smatra glavnom prozapadnom političarkom zemlje, mogu ući u drugi krug. Ankete pokazuju da Dodon ima veću podršku građana, ali nedovoljnu da bi se sve rešilo u prvom krugu.

SAD skovale plan za „obojenu revoluciju“

Direktor Obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin je upozorio da SAD pripremaju revolucionarni scenario i za Moldaviju, te da nastavljaju da se mešaju u unutrašnje stvari prijateljskih država Moskve, duž ruskih granica. Prema njegovim rečima, scenario „obojene revolucije“ može se realizovati nakon predsedničkih izbora u toj zemlji. Razlog je nezadovoljstvo Vašingtona trenutnim šefom države Igorom Dodonom, koji podržava konstruktivne odnose sa državama ZND, uključujući Rusiju.

Američki Stejt department naredio je svojoj ambasadi u Kišinjevu da, ako Dodon bude ponovo izabran, ohrabri opoziciju da organizuje masovne proteste posle izbora i zahteva poništavanje rezultata glasanja. Prema podacima ruskih tajnih službi, američke diplomate takođe pokušavaju da ubede moldavske bezbednosne snage da se ne mešaju u moguće ulične proteste i da odmah „pređu na stranu naroda“, a postoje i indicije da se grupa američkih specijalista za „obojene revolucije“ sprema za ulazak u Moldaviju.

Foto EPA

Mnogi moldavski eksperti takođe govore o mogućim pokušajima državnog udara u toj zemlji. Maja Sandu, koja vidi zemlju kao deo porodice EU i podržava ideju ujedinjenja Moldavije sa Rumunijom, već je optužila vlasti za pripreme falsifikovanja rezultata izbora i pozvala je svoje pristalice da se pripreme za proteste.

Nosovič, međutim, smatra da u slučaju Dodonove pobede na izborima, njegove pristalice neće dozvoliti protivnicima da dovode u pitanje pobedu njihovog predstavnika.

- Igor Dodon je prošle nedelje govorio o tome da se priprema scenario za„ obojenu revoluciju“...  Ako izađu na ulicu pristalice Dodona i pristalice Maje Sandu može doći do sukoba između dve strane, a čak je moguć i scenario uličnog gerilskog sukoba“ na ulicama Kišinjeva“, smatra politikolog.

Amerika stvara žarišta u blizini ruskih granica

Eksperti ističu da destabilizacija postsovjetskog prostora ima sve znake planirane i koordinisane kampanje za slabljenje Rusije stvaranjem žarišta na obodu njenih granica, a da su SAD jedina zemlja na svetu koja ima dovoljno resursa i motiva da organizuje takvu kampanju.

Posle raspada Sovjetskog Saveza u mnogim bivšim republikama je stvarano tlo za političke zavere, pobune, revolucije... To se dešavalo u Gruziji, Ukrajini, Kirgiziji, Moldaviji, Jermeniji, Belorusiji i drugim ruskim susedima. 

Sada, kada je Amerika na pragu predsedničkih izbora, Stejt department i američke specijalne službe igraju na sigurnu kartu - slabljenja Rusije i drugih geopolitičkih protivnika – ili, bolje rečeno, pokušaja slabljenja.

Drugim rečima, destabilizacija duž ruskih granica deo je kampanje za obuzdavanje i podrivanje ekonomskih, političkih i tehnoloških mogućnosti zemlje.

Eksperti objašnjavaju da Rusija svojim postojanjem, nezavisnošću, veličinom i resursima, predstavlja pretnju globalnoj dominaciji SAD i to je razlog što u blizini njenih granica stalno izbijaju tenzije, ratovi, nemiri, revolucije, ali istovremeno i ističu da je Rusija jedini igrač u Evroaziji koji može da parira SAD, a da je njen nacionalni interes obezbeđivanje mira i stabilnosti na ruskim granicama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna