DESNIČARI DIVLjALI PO MUZEJIMA: Uništeni vredni eksponati, a do danas je sve bila tajna

Novosti online

21. 10. 2020. u 12:29 >> 12:33

ДЕСНИЧАРИ ДИВЉАЛИ ПО МУЗЕЈИМА: Уништени вредни експонати, а до данас је све била тајна

EPA

NAJMANjE 70 artefakata na čuvenom berlinskom Muzejskom ostrvu poprskano je tečnosti na bazi ulja.

Na Muzejskom ostrvu, lokaciji koja je na Uneskovom popisu Svetske baštine, nalazi se pet čuvenih muzeja. Incident se dogodio 3. oktobra, na godišnjicu Dana ujedinjenja Nemačke.

U izveštajima nemačkih medija spekuliše se da su u incident bili uključeni pripadnici desničarskih teorija zavera.

Berlinska policija je detalje o incidentu objavila tek juče, punih 17 dana nakon što je najmanje jedan nepoznati počinitelj poprskao drevne egipatske sarkofage tečnosti na bazi ulja, kao i kamene skulpture i slike iz 19. veka.

Razlog za višenedeljno skrivanje informacija o incidentu je i dalje nejasan, navodi Bi Bi Si, a priča je potvrđena tek nakon što se policiji obratilo više nemačkih medija, među kojima i radio Dojčlandfank. Ostali muzeji nisu obavešteni o mogućem riziku od novog incidenta, javili su mediji.

Istražitelji su se mejlom javili ljudima koji su na dan napada kupili karte za muzeje u kojima su oštećeni artefakti, tražeći od njih više informacija o incidentu.

Policija je za portal Tagešpigel potvrdila da već neko vreme istražuje incident, dodavši kako javnost nisu odmah obavestili iz strateških razloga.

Tečnost kojom su poprskane desetine eksponata u tri muzeja (Pergamon, Novi muzej i Stara nacionalna galerija) napravila je štetu i ostavila vidljive tragove, piše Bi Bi Si.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)